3 τρόποι για να δημιουργήσετε κοινότητα και να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά

3 τρόποι για να δημιουργήσετε κοινότητα και να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά

Σπάζοντας τη μοναξιά για να οικοδομήσουμε συνδέσεις και να βελτιώσουμε την ευημερία.

Η μοναξιά είναι περίπλοκη. Μπορεί να νιώθετε μοναξιά όταν σας λείπουν οι φίλοι και η συντροφικότητα ή όταν είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους – ακόμα και φίλους και οικογένεια.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η μοναξιά μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μείωση των δεξιοτήτων σκέψης , αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, ακόμη και πρόωρο θάνατο. Η θεραπεία; Παρακάτω προσφέρουμε τρεις τρόπους για να απαλύνετε τη μοναξιά και να προσθέσετε ευτυχία, βοηθώντας σας να επεκτείνετε το κοινωνικό σας δίκτυο.

Κάνοντας τα πρώτα βήματα
Δεν μπορεί να λυθεί όλη η μοναξιά αναζητώντας ανθρώπους. Η μοναξιά που εμφανίζεται παρά τις σχέσεις μπορεί να απαιτεί θεραπεία ομιλίας και ένα ταξίδι που κοιτάζει προς τα μέσα.

Η μείωση της μοναξιάς που προκαλείται από την έλλειψη σχέσεων είναι περισσότερο ένα ταξίδι προς τα έξω για να κάνετε νέους φίλους. “Αυτή είναι μια πρόκληση καθώς μεγαλώνουμε, επειδή οι άνθρωποι είναι συχνά εδραιωμένοι στις κοινωνικές τους ομάδες και δεν είναι τόσο διαθέσιμοι όσο θα μπορούσαν να ήταν σε μια διαφορετική φάση της ζωής. Επομένως, πρέπει να είστε πιο επιχειρηματικοί και να εργαστείτε σκληρότερα για να κάνετε φίλους από κάποτε το έκανες», λέει η Δρ Ζακλίν Ολντς, ψυχίατρος στο νοσοκομείο McLean που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας δύο βιβλίων για τη μοναξιά.

Η δοκιμή αυτών των στρατηγικών μπορεί να βοηθήσει.

Τα εγκεφαλικά είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια σημαντική αιτία αναπηρίας. Μάθετε από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ πώς να κατανοήσετε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό, βήματα βασισμένα σε στοιχεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, πώς να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός εγκεφαλικού και τι να κάνετε για να λάβετε γρήγορη θεραπεία που σώζει τον εγκέφαλο.

1. Αναζητήστε ψυχές με ομοϊδεάτες
Το να βρίσκεστε γύρω από άτομα που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σας, σας δίνει ένα προβάδισμα στο να κάνετε φίλους: έχετε ήδη κάτι κοινό.

Ξεκινήστε λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντά σας. Είστε αδηφάγος αναγνώστης, λάτρης της ιστορίας, λάτρης του κινηματογράφου, κηπουρός, καλοφαγάς, γονέας κουταβιού ή αθλητής; Είστε παθιασμένοι με έναν σκοπό, την κοινότητά σας ή την κληρονομιά σας; Μαζεύεις πράγματα; Αγαπάτε τα κλασικά αυτοκίνητα; Σας αρέσει να στολίζετε παλιά έπιπλα; Ίσως θέλετε να μάθετε κάτι νέο, όπως πώς να μαγειρεύετε κινέζικο φαγητό ή να μιλάτε μια άλλη γλώσσα. Αναζητήστε διαδικτυακές ομάδες, προσωπικές λέσχες, ευκαιρίες εθελοντισμού ή μαθήματα που ταιριάζουν με οποιοδήποτε από τα ενδιαφέροντά σας ή πράγματα που θα θέλατε να δοκιμάσετε.

Μόλις γίνετε μέλος μιας ομάδας, θα πρέπει να συμμετέχετε σε αυτήν τακτικά για να δημιουργήσετε δεσμούς. Αν μπορείς να μαζευτείς από κοντά, είναι ακόμα καλύτερα. “Το μέρος του εγκεφάλου μας που εμπλέκεται στην κοινωνική σύνδεση διεγείρεται και από τις πέντε αισθήσεις. Όταν βρίσκεστε με κάποιον στο ίδιο δωμάτιο, λαμβάνετε πολύ ισχυρότερα ερεθίσματα από ό,τι βλέποντάς τον σε μια ηλεκτρονική οθόνη”, δήλωσε ο Δρ. Λέει ο Olds.

2. Δημιουργήστε ευκαιρίες
Εάν η συμμετοχή στην ομάδα κάποιου άλλου δεν είναι ελκυστική, ξεκινήστε τη δική σας. Διοργανώστε συγκεντρώσεις στο χώρο σας ή αλλού. “Το μόνο που χρειάζεται είναι τρία άτομα. Μπορείτε να πείτε, “Ας διαβάσουμε βιβλία ή ας μιλήσουμε για μια τηλεοπτική εκπομπή ή ας έχουμε ένα δείπνο σε τακτική βάση”», λέει ο Δρ Olds.

Άλλες ιδέες για συγκεντρώσεις —είτε εβδομαδιαίες είτε μηνιαίες— περιλαμβάνουν:

βραδιές παιχνιδιών
ασήμαντα βράδια
πεζοπορίες σε ενδιαφέροντα πάρκα
βόλτες στην παραλία
αποστολές παρατήρησης πουλιών
τρέξιμο ή ποδήλατο
Διαλογισμός
επισκέψεις σε μουσεία
μαγείρεμα
πλέξιμο, ράψιμο ή χειροτεχνία
ψώνια
ημερήσιες εκδρομές σε κοντινές πόλεις
κατασκευή κοσμημάτων
συλλέκτης show-and-tell (κόμικ, κούκλες αντίκες, κάρτες μπέιζμπολ).

Τα άτομα που προσκαλείτε δεν χρειάζεται να είναι αγαπητοί φίλοι. μπορεί απλώς να είναι άτομα που θα θέλατε να γνωρίσετε καλύτερα — ίσως γείτονες ή γνωστοί στην εργασία.

Εάν ενδιαφέρονται για μια τακτική συγκέντρωση, καθορίστε ημερομηνίες και ώρες. Διαφορετικά, η ιδέα μπορεί να παραμείνει κολλημένη στα στάδια ομιλίας. “Μην δειλιάζετε. Πείτε, “Ας βγάλουμε τα ημερολόγιά μας και ας το προγραμματίσουμε”, λέει ο Δρ Olds.

3. Αναβαθμίστε τις κοινωνικές σας δεξιότητες
Μερικές φορές είμαστε σκουριασμένοι σε επιφανειακές κοινωνικές χάρες που βοηθούν στη δημιουργία βαθύτερων συνδέσεων. «Κάνει τεράστια διαφορά όταν μπορείς να είσαι ενθουσιώδης και όχι απλώς να κάθεσαι εκεί και να ελπίζεις ότι κάποιος θα καταλάβει πόσο ενδιαφέρων είσαι», λέει ο Δρ Olds.

Συμβουλές για εξάσκηση:

Χαμογέλα περισσότερο. Το χαμόγελο είναι φιλόξενο, φιλόξενο και φιλόξενο για τους άλλους.
Να είστε ελκυστικοί. Προετοιμάστε μερικά θέματα για να μιλήσετε ή ερωτήσεις για να κάνετε — ίσως για τις ειδήσεις ή τον λόγο που συγκεντρώσατε (αν πρόκειται για σεμινάριο, για παράδειγμα, ρωτήστε πόσο καιρό κάποιος ενδιαφέρεται για το θέμα). Ή ψάξτε για αρχή συζήτησης. “Ίσως το άτομο φοράει μια όμορφη καρφίτσα. Ρωτήστε αν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό”, προτείνει ο Δρ. Ολντς.
Να είσαι καλός ακροατής. “Ακούστε με τρόπο που κάποιος αντιλαμβάνεται ότι προσέχετε. Κρατήστε το βλέμμα του, κουνήστε το κεφάλι σας ή πείτε “Μμ χμ” καθώς μιλάνε, ώστε να δίνετε σχόλια. Ας υποθέσουμε ότι όλοι στον κόσμο λαχταρούν απλώς τα σχόλιά σας.” Λέει ο Δρ Olds.
Κάντε επακόλουθες ερωτήσεις. Μην αγνοείτε τα σήματα ότι κάποιος έχει ενδιαφέρουσες ιστορίες να πει. “Αν αναφέρουν κάτι, η δουλειά σας είναι να δείχνετε γοητευμένοι και να ρωτάτε αν μπορούν να σας πουν περισσότερα. Ρίχνουν ψίχουλα σε μια πορεία προς μια βαθύτερη ανταλλαγή”, σημειώνει ο Δρ Olds.

Ακόμη και οι συνομιλίες που δεν οδηγούν σε φιλίες μπορεί να είναι εμπλουτιστικές. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν τα πιο διαφορετικά χαρτοφυλάκια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων – ανταλλαγές με αγνώστους, γνωστούς, φίλους ή μέλη της οικογένειας – ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από εκείνους με τα λιγότερο διαφορετικά κοινωνικά χαρτοφυλάκια.

Τελικά, μια μεγάλη ποικιλία αλληλεπιδράσεων συμβάλλει στην ευημερία, είτε μιλάτε με τον ταμία στο σούπερ μάρκετ, έναν γείτονα, έναν παλιό φίλο ή έναν νέο. Και όλες αυτές οι συνδέσεις μαζί μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε λιγότερο μόνοι.

www.health.harvard.edu

Νιώθω μοναξιά: Tι να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα (και οι top τροφές για καλή διάθεση)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr