Η Δίαιτα της Λεπτίνης

Η Δίαιτα της Λεπτίνης

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα. Βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής στέλνοντας σήματα σχετικά με την πείνα στον υποθάλαμο στον εγκέφαλο. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζει την όρεξη.

Ρυθμίζει την ενέργεια διατηρώντας μια ισορροπία μεταξύ πείνας και όρεξης. Η ορμόνη αυτή ενεργοποιεί το σώμα να ανταποκριθεί τρώγοντας περισσότερο όταν τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά και τρώγοντας λιγότερο όταν τα επίπεδα ενέργειας είναι σταθερά ή υψηλά.

Τα άτομα που έχουν υψηλό σωματικό λίπος έχουν υψηλά επίπεδα λεπτίνης. Η ύπαρξη αυξημένων επιπέδων λεπτίνης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη, καθιστώντας την απώλεια βάρους δύσκολη.

Επισκόπηση
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως ορμόνη, το 1994.

Είναι μία από τις κύριες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Βοηθά τους ανθρώπους να εξισορροπήσουν την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, ρυθμίζοντας τα επίπεδα πείνας. Η ορμόνη ελέγχει επίσης πόση ενέργεια χρησιμοποιεί ένα άτομο κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας.

Προέρχεται από τα λιποκύτταρα του σώματος, εισέρχεται στο αίμα και ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο. Η ορμόνη πρέπει να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μια μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο από βλαβερές τοξίνες, για να φτάσει στον υποθάλαμο. Ο εγκέφαλος έχει μια περιοχή στο κέντρο που ονομάζεται υποθάλαμος, που ελέγχει τη ρύθμιση των ορμονών, μεταξύ άλλων σημαντικών λειτουργιών.

Στον υποθάλαμο, μπορεί να λειτουργήσει σηματοδοτώντας ότι το σώμα δεν χρειάζεται περισσότερη τροφή. Αυτή η αντίδραση προκαλεί στο άτομο το αίσθημα του “κορεσμού”. Εάν τα επίπεδα της είναι χαμηλά ή δεν φτάνει στον υποθάλαμο, το άτομο θα συνεχίσει να αισθάνεται πεινασμένο.

Υψηλά και χαμηλά επίπεδα λεπτίνης
Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη ρυθμίζει το σωματικό βάρος και αποτελεί σημαντικό δείκτη για την αποθήκευση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι αν το σώμα έχει περίσσεια ενέργειας αποθηκευμένη ως λίπος, δίνει σήμα στον υποθάλαμο να μειώσει την όρεξη και να κάψει το επιπλέον σωματικό λίπος. Αυτή η αντίδραση βοηθά ένα άτομο να διατηρήσει ένα μέτριο σωματικό βάρος.

Ωστόσο, όταν ένα άτομο έχει μεγάλες ποσότητες σωματικού λίπους, μπορεί να αναπτύξει αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λεπτίνης.

Η ύπαρξη υπερβολικά χαμηλών επιπέδων λεπτίνης είναι λιγότερο συχνή. Χαμηλή ποσότητα λεπτίνης μπορεί να εμφανιστεί σε σοβαρή παιδική παχυσαρκία και σε καθυστερημένη εφηβεία.

Όταν τα επίπεδα λεπτίνης είναι κάτω από το μέσο όρο, ο εγκέφαλος νομίζει ότι δεν υπάρχει σωματικό λίπος. Αυτό το μειωμένο επίπεδο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανεξέλεγκτης πείνας, με αποτέλεσμα την υπερβολική πρόσληψη τροφής. Οι ενέσεις λεπτίνης είναι ένας τρόπος μείωσης αυτού του προβλήματος.

Δίαιτα λεπτίνης
Αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ορμόνη το 1994, ο Byron J. Richards δημιούργησε μια δίαιτα που πήρε το όνομα: η δίαιτα της λεπτίνης.

Η δίαιτα της λεπτίνης έχει στόχο να επανέλθουν τα επίπεδα της λεπτίνης στο φυσιολογικό και να δημιουργηθεί ισορροπία στο σώμα. Η δίαιτα λεπτίνης έχει πέντε βασικές αρχές:

1. Ποτέ μην τρώτε μετά το δείπνο
Αν τρώτε βραδινό τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, επιτρέπει στη λεπτίνη να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι πραγματοποιείται η καύση του λίπους και η διατήρηση των ορμονών στο σωστό δρόμο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

2. Επιμείνετε σε τρία γεύματα την ημέρα

Ένα άτομο πρέπει να αφήνει 5-6 ώρες μεταξύ των γευμάτων, χωρίς ενδιάμεσα σνακ. Το τσιμπολόγημα προκαλεί τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων (ένας τύπος λίπους στο αίμα), καθιστώντας δυσκολότερο για τη λεπτίνη να φτάσει στους υποδοχείς του εγκεφάλου.

3. Μην τρώτε ποτέ μεγάλα γεύματα την ημέρα
Για να αποτρέψετε το σώμα από το να παράγει υπερβολική ποσότητα λεπτίνης και να γίνει ανθεκτικό στη λεπτίνη, πρέπει να τρώτε κανονικές ποσότητες γεύματος και αργά. Αυτό μπορεί επίσης να περιορίσει την υπερκατανάλωση τροφής.

4. Να τρώτε ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Πρέπει να φάτε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε πρωινό. Η πρωτεΐνη μπορεί να αποτρέψει την ενεργειακή κατάρρευση, τη λαχτάρα και την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

5. Μειώστε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή
Οι περισσότερες δίαιτες περιέχουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Όταν οι υδατάνθρακες δεν καίγονται, το σώμα τους αποθηκεύει ως λίπος. Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων είναι καλύτερη από την πλήρη εξάλειψή τους. Πρέπει να ασκείτε έλεγχο των μερίδων και πρέπει να τρώτε αργά τα γεύματα, καθώς χρειάζονται 20 λεπτά για να ειδοποιήσει ο υποθάλαμος τον οργανισμό ότι έχει χορτάσει.

Η δίαιτα της λεπτίνης επιτρέπει τα περισσότερα είδη τροφίμων, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν να αποφεύγονται τα χημικά πρόσθετα και τα επεξεργασμένα σάκχαρα και να επιμένετε στα φρέσκα και βιολογικά προϊόντα.

Η δίαιτα της λεπτίνης, ενθαρρύνει και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο άφθονος ύπνος και η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα.

Μια μελέτη του 2021 υποδεικνύει ότι οι δίαιτες με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φρουκτόζη και σακχαρόζη και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι οδηγοί της αντίστασης στη λεπτίνη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντίσταση στη λεπτίνη μπορεί να είναι αναστρέψιμη με τη μείωση των θερμίδων.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως το μικρό μέγεθος του δείγματος, οπότε απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία για την επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών.

Οφέλη και κίνδυνοι της δίαιτας λεπτίνης
Οφέλη

Η δίαιτα λεπτίνης περιλαμβάνει τον περιορισμό των σνακ και τη μείωση του ημερήσιου διατροφικού σας παραθύρου. Εάν ένα άτομο μειώσει τη κατανάλωση τσιμολογήματος, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα έλλειμμα θερμίδων απαραίτητο για την απώλεια λίπους.

Η δίαιτα λεπτίνης είναι μια λογική προσέγγιση για την απώλεια λίπους για ορισμένα άτομα, καθώς η δίαιτα προωθεί την υγιεινή διατροφή και τροφές χωρίς σκληρούς περιορισμούς, αλλά ενθαρρύνει μια ρουτίνα.

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να διερευνούν τις επιπτώσεις της δίαιτας λεπτίνης στην απώλεια βάρους και στα επίπεδα λεπτίνης.

Κίνδυνοι
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα σώματα είναι διαφορετικά και οι τροφές που ανταποκρίνονται στις διατροφικές απαιτήσεις ενός ατόμου δεν θα λειτουργεί πάντα για κάποιον άλλο.

Για παράδειγμα, ο περιορισμός του αριθμού των γευμάτων σε τρία την ημέρα και η διακοπή των σνακ μπορεί να είναι αποτελεσματική για ένα άτομο με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας. Ωστόσο αυτές οι τροφές, είναι απίθανο να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός ατόμου που έχει ενεργό τρόπο ζωής, ασκείται εντατικά ή έχει μια σωματικά απαιτητική εργασία.

Αντίσταση στη λεπτίνη
Η αυξανόμενη έρευνα προκαλεί στους ανθρώπους αντίσταση στη λεπτίνη.

Όταν κάποιος φέρει υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους, θα έχει υπερβολική ποσότητα λεπτίνης που κυκλοφορεί στο αίμα. Αυτή η περίσσεια έχει ως αποτέλεσμα το άτομο αυτό να γίνεται ανθεκτικό στη λεπτίνη. Αυτή η αντίσταση σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους σταματά να ανταποκρίνεται στα σήματα της λεπτίνης που ταξιδεύουν προς αυτόν. Σημαίνει επίσης ότι το σώμα τους συνεχίζει να παράγει λεπτίνη, συμβάλλοντας στην αυξημένη λεπτίνη και στην αντίσταση στη λεπτίνη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους και οι δίαιτες περιορισμένης ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή της αντίστασης στη λεπτίνη.

Συνοψίζοντας
Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει την όρεξη. Ενημερώνει τον εγκέφαλο όταν ένα άτομο έχει φάει αρκετά, μειώνοντας την όρεξη, και παράγει σήματα πείνας όταν ένα άτομο χρειάζεται ενέργεια.

Όπως με κάθε σχέδιο απώλειας βάρους, ένα άτομο θα πρέπει να προσεγγίσει τη δίαιτα λεπτίνης με προσοχή. Η δίαιτα μπορεί να είναι αποτελεσματική για ορισμένα άτομα, αλλά μπορεί να μην καλύπτει τις διατροφικές απαιτήσεις κάθε ατόμου. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε σημαντική δίαιτα απώλειας λίπους.

www.misswebbie.gr

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

unsplash.com

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr