Οι τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι τρεις αλλαγές στη διατροφή μας που μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος σε θανάτους ασθενών. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τους 930.000. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επόμενα 15 χρόνια τα νέα περιστατικά ανά έτος θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο (ποσοστό αύξησης 73%).

Την ίδια ώρα, εξίσου ανησυχητικό είναι πως οι νέοι ασθενείς (κάτω των 50 ετών) εμφανίζουν ετησίως μια αύξηση 3% και κατά τη στιγμή της διάγνωσης, συχνά βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ο τέταρτος στους άντρες αφορά στο παχύ έντερο.

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου δύο και το κάπνισμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα στη διατροφή μας, που πιθανότατα να μειώσουν τον κίνδυνο.

Μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και μιας διατροφής με υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως το μοσχάρι, το συκώτι, το χοιρινό και τα αλλαντικά. Επίσης, το μαγείρεμα κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ή η άμεση επαφή με τη φλόγα (μπάρμπεκιου) φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς παράγονται περισσότερες καρκινογόνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περισσότεροι ξηροί καρποί
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά καρκίνο ή πρόωρου θανάτου.

Βιταμίνη D
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο όμως. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί, η βιταμίνη D, όπως και οι ξηροί καρποί, δεν προκαλούν κάποια βλάβη στην υγεία μας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι παράγοντες κινδύνου:

• Άτομα άνω των 50 ετών

• Παχυσαρκία

• Κάπνισμα

• Αλκοόλ (μέτρια χρήση, πάνω από δύο ποτά τη μέρα)

• Ιστορικό φλεγμονώδους εντερικής νόσου

• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

• Γενετικά σύνδρομα ( Σύνδρομο Lynch, Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση)

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν:

• Αίμα στα κόπρανα

• Επίμονες ασυνήθιστες κινήσεις εντέρου (δυσκοιλιότητα, διάρροια)

• Πόνοι ή κράμπες στο στομάχι, που δεν υποχωρούν

• Απώλεια βάρους χωρίς λόγο

• Αδυναμία ή/και κόπωση

Η κατανάλωση αυτών των ψαριών είναι πιο υγιεινή από τον σολομό – Έως και 5 φορές υψηλότερα θρεπτικά συστατικά

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr