Σοκολάτα: Με πόσα γραμμάρια βγάζεις σπυράκια; Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη

Σοκολάτα: Με πόσα γραμμάρια βγάζεις σπυράκια; Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη

Παρά την πεποίθηση ότι η ακμή είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί τους νέους αυτό δεν ισχύει. Η ακμή ταλαιπωρεί άτομα κάθε ηλικίας ενώ συχνές είναι οι υποτροπές και η έξαρση ακόμη και μετά τα 30 ή τα 40 έτη. Η ακμή επηρεάζεται τόσο από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες, όσο και από φλεγμονώδεις και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με την παθολογία των δερματικών βλαβών. Η εμφάνιση αλλοιώσεων ακμής σε ορισμένους πληθυσμούς μετά την αλλαγή από μια μη επεξεργασμένη δίαιτα σε μια δυτική δίαιτα υποδηλώνει ότι οι διατροφικές τροποποιήσεις μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ακμής.

Η σοκολάτα ως τρόφιμο δυτικής διατροφής, αν και έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, έχει συνδεθεί και με αύξηση της ακμής. Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό foods ήταν να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της ημερήσιας κατανάλωσης 50 g σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 85% και της σοβαρότητας των βλαβών από ακμή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 92 συμμετέχοντες με ακμή που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, Α ( n = 51) και Β ( n = 41). Την πρώτη εβδομάδα, και οι δύο ομάδες έπρεπε να ακολουθήσουν μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα (AID), στη συνέχεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες, η ομάδα Α συνέχισε με την AID και η ομάδα Β ακολούθησε AID με σοκολάτα. Μετά από αυτό το διάστημα, άλλαξε η διατροφή για τις ομάδες και η ομάδα Β ξεκίνησε μία αντιφλεγμονώδη δίαιτα 4 εβδομάδων χωρίς σοκολάτα και η ομάδα Α ξεκίνησε την ίδια διατροφή 4 εβδομάδων με σοκολάτα.

Η βαρύτητα των βλαβών ακμής αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την κλίμακα Static Global Assessment του Investigator, όπου οι μηδέν βαθμοί έδειχναν καμία βλάβη και οι πέντε βαθμοί υποδεικνύουν σοβαρή ακμή.

Αποτελέσματα: Ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης 50 g σοκολάτας, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική εντατικοποίηση των βλαβών της ακμής και στις δύο ομάδες. Μετά από 4 εβδομάδες μετά τη δίαιτα σοκολάτας, η σοβαρότητα των βλαβών της ακμής αυξήθηκε από 2,5 σε 3,4 βαθμούς στην ομάδα Α και από 2,4 σε 3,5 βαθμούς στην Β.

Συνολικά, η πρόσληψη σοκολάτας συνέβαλε στην έξαρση των βλαβών της ακμής κατά ένα βαθμό σε 65 συμμετέχοντες, κατά δύο βαθμούς σε 13 συμμετέχοντες και κατά τρεις βαθμούς σε έναν συμμετέχοντα. Συμπεράσματα: Τα ληφθέντα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 g σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 85%, ακόμη και με αντιφλεγμονώδη δίαιτα, μπορεί να εντείνει τις βλάβες ακμής. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποια συστατικά της σοκολάτας μπορεί να οδηγήσουν στην έξαρση της ακμής.

Cibum

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Καφές: Ποια μηχανή απελευθερώνει καρκινογόνους φθαλικούς εστέρες

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr