Μήπως κόλλησε η ζυγαριά; 10 μικρά κόλπα για να την ξεκολλήσεις

Μήπως κόλλησε η ζυγαριά; 10 μικρά κόλπα για να την ξεκολλήσεις

Ναι, συμβαίνει σε όλους κάποια στιγμή. Όσο προσεχτικοί κι αν είναι
Είναι φυσιολογικό. Και πολλοί παράγοντας μπορεί να παίζουν ρόλο στο οτι η ζυγαριά δεν κατεβαίνει παρά την προσπάθεια που κάνεις. Υπάρχει λύση; Αρκετές. Σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Δεν υπάρχιε άνθρωπος που δεν το έχει αντιμετωπίσει. Σε όλους λίγο πολύ, έχει συμβεί κάποια στιγμή ενώ προσπαθούμε να χάσουμε κιλά και τα πάμε καλά ξαφνικά χωρίς να έχουμε κάνει κάποια σοβαρή αλλαγή να βλέπουμε ξανά και ξανά το ίδιο νούμερο. Δες λοιπόν μερικά κολπάκια που μπορεί να σε βοηθήσουν να πάρεις πάλι… μπρος.

Τι και πως τρώω diary

Όχι δε θα χάσει επιπλέον βάρος αλλά θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι δεν πάει καλά. Μπορεί να είναι μια μικρή λεπτομέρεια που απλά μηχανικά έκανες και δεν κατάλαβες καν. Σημείωνε αναλυτικά τις ώρες λήψης των γευμάτων, τα τρόφιμα που τρως σε κάθε γεύμα, τις ποσότητες, το χρόνο κατανάλωσης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων, άρα και στην επίλυσή τους, όπως π.χ. αν έφαγες παρορμητικά, πόσες θερμίδες πήρες, εάν γυμνάστηκες και πώς, πόσες ώρες κοιμήθηκες, ποια είναι η σωματική και ψυχολογική σου κατάσταση. Μην θεωρείς τίποτα ασήμαντο. Ακόμα και μια ορμονική αλλαγή μπορεί να κλειδώσει το σύστημα του οργανισμού σου. Και φυσικά αν περνάς περιόδους άγχους και πίεσης αυτό κι αν παίζιε ρόλο.

Βαριέσαι να μετράς το ξέρουμε, αλλά πρέπει

Σε καταλαβαίνουμε και συμπάσχουμε. Δνε παλεύεται να μετράς και να ζυγίζεις τα πάντα. Παίζει όμως μεγάλο ρόλο. Γι’ αυτό σταμάτα να υπολογίζεις τις μερίδες «με το μάτι». Χρησιμοποίησε δοσομετρικό φλιτζάνι για να μετράς τον όγκο των υγρών τροφίμων και ψηφιακή ζυγαριά για τα στερεά. Υπολόγιζε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες με βάση την αντίστοιχη ένδειξη της διατροφικής ετικέτας ή από αξιόπιστο θερμιδομετρητή.

Ιδιαίτερη προσοχή στα τσιμπολόγημα

Χρειάζεται κι αυτό και πολλές φορές είναι και ο τρόπος να ξεγελάσεις την πείνα σου ή να πάρει λίγη ενέργεια. Αντί άλλων θερμιδικά ισοδυνάμων σνακ, προτίμησε αμύγδαλα, στραγάλια, αραχίδες, φιστίκια κελυφωτά, καρύδια, ηλιόσπορους – επίλεξε όσα διατηρούν τον εξωτερικό φλοιό/τσόφλι τους και καθάρισέ τα λίγο πριν τα καταναλώσεις. Για λιγότερες θερμίδες, δοκίμασε ωμά καρότα, αγγουράκι και σπιτικό ποπ κορν με ελάχιστο ελαιόλαδο. Κάτι από αυτά θα σου αρέσει πραγματικά.

Αυξομείωσε τις θερμίδες

Κάθε τρεις μέρες και μόνο για μία μέρα αύξησε κατά 150-200 τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, τρώγοντας ένα σνακ επιπλέον από αυτά που προβλέπει η δίαιτά σου, ιδανικά ύστερα από σωματική άσκηση. Το σνακ αυτό πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, π.χ. αβγό, τόνος, κοτόπουλο, αμύγδαλα, στραγάλια, γιαούρτι στραγγιστό.

Προτίμησε τα φρούτα παρά τους χυμούς

Οι φρουτοχυμοί υστερούν σε φυτικές ίνες, δεν χορταίνουν και οι θερμίδες τους απορροφώνται ευκολότερα. Αντί αυτών, προτίμησε εποχικά φρούτα μικρού μεγέθους και σχετικά σκληρά στην υφή, γιατί κατά κανόνα έχουν χαμηλότερα σάκχαρα.

Μην παίρνεις φαγητό απ’ έξω

Βασίσου στο σπιτικό φαγητό, περιόρισε σημαντικά το έτοιμο. Το πιο σημαντικό είναι οτι δεν γνωρίζει τον τρόπο μαγειρέματος και δεν μπορείς ποτέ να έχεις σιγουριά για τη θερμιδική τους αξία. Φρόντισε να έχεις πάντα στην κουζίνα σου κάποια βασικά υλικά, από αυτά που επιτρέπει η δίαιτά σου, για να μπορείς να ετοιμάζεις γρήγορα αλλά διαιτητικά γεύματα και έτσι να αποφεύγεις τα delivery. Αν πάλι δεν γίνεται διαφορετικά και δεν έχεις άλλη επιλογή, μια χορταστική σαλάτα ίσως με κοτόπουλο είναι μια καλή επιλογή για να χορτάσεις χωρίς να ξεφύγεις εν αγνοία σου.

Η ζάχαρη κομμένη

Αντικατάστησε σακχαρούχα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και φρουτοποτά με ανθρακούχο ή μεταλλικό νερό, σόδα ή χυμούς λαχανικών. Αντί για κρεμώδη ροφήματα τύπου «frappucino» αρκέσου σε έναν απλό καφέ, τσάι ή κάποιο αφέψημα. Χρησιμοποίησε γλυκαντικά με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες.

Αν πίνεις μείωσε το αλκοόλ

Αν βρίσκεις πολύ δύσκολο να μην πίνεις καθόλου, προσπάθησε τουλάχιστον να μην υπερβαίνεις το 1 ποτηράκι ημερησίως. Βάλε το ποτό σου σε ψηλό και λεπτό ποτήρι αντί για κοντό και φαρδύ ή αραίωσέ το με παγάκια ή σόδα και πιες το μετά το γεύμα, ενόσω χαλαρώνεις, και όχι πριν ή μαζί με το φαγητό.

Κάνε το βραδινό σου πιο ελαφρύ

Το βραδινό γεύμα δεν παχαίνει περισσότερο από τα υπόλοιπα γεύματα του 24ώρου, αλλά είναι καθοριστικό για την ποιότητα του ύπνου σου. Δοκίμασε για μερικές μέρες να φας κάτι πιο ελαφρύ αλλά περιεκτικό σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο με λαχανικά ή ψάρι με χόρτα, και κράτησε χαμηλές τις θερμίδες από υδατάνθρακες και λιπαρά.

Πιες άφθονο νερό

Πίνε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, προτιμότερο φιλτραρισμένου, ξεκινώντας από την ώρα που ξυπνάς το πρωί, ακόμα κι όταν δεν αισθάνεσαι δίψα. Εάν το σκέτο νερό δεν σε ικανοποιεί, μπορείς να προσθέτεις στο ποτήρι που το σερβίρεις λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή άλλου φρούτου ή παγάκια (νερού, χυμού ή τσαγιού).

 

Οι 6 τροφές για βραδινό που μπορείς να φας χωρίς καθόλου τύψεις

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr