Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η καούρα σας είναι στην πραγματικότητα υπνική άπνοια

Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η καούρα σας είναι στην πραγματικότητα υπνική άπνοια

Είναι δύσκολο να υποτιμήσεις πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχει η καούρα στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σου. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις καούρας πριν από τον ύπνο είναι φευγαλέες και τα μελλοντικά επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να μην τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, να σταματήσετε το αλκοόλ πριν χτυπήσετε το σάκο ή να αποφύγετε ένα πολύ πικάντικο δείπνο. 

Αλλά τι γίνεται αν η καούρα σας δεν υποχωρήσει μετά από αυτές τις τροποποιήσεις; Σε αυτή την περίπτωση, η καούρα σας μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε υπνική άπνοια.

Η υπνική άπνοια εμφανίζεται όταν οι ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού σας, χαλαρώνουν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, εμποδίζοντας έτσι τόσο τον εισερχόμενο όσο και τον εξερχόμενο αέρα σας, εξηγεί  η MedlinePlus . Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ξυπνάτε ξαφνικά λαχανιασμένος ή πνιγμένος πολλές φορές κάθε ώρα. Αυτός ο επαναλαμβανόμενος κύκλος διαταραγμένου ύπνου μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά και συναισθηματικά, επειδή παρεμποδίζει την ικανότητά σας να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες. 

Η Mayo Clinic αναφέρει ότι άλλα προειδοποιητικά σημάδια υπνικής άπνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυνατό ροχαλητό, επεισόδια μη αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξύπνημα με ξηροστομία ή πονόλαιμο, πρωινούς πονοκεφάλους, προβλήματα συγκέντρωσης, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα, υψηλή αρτηριακή πίεση και απώλεια της λίμπιντο. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως αυτά εκτός από την καούρα, ίσως είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να κάνετε μια μελέτη ύπνου.

Πώς η άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει καούρα

Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο σώμα σας που προκαλεί τόσο υπνική άπνοια όσο και καούρα; Η απάντηση βρίσκεται στην κατανόηση των δύο συνθηκών. Με απλά λόγια, η χρόνια καούρα, γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ, εμφανίζεται όταν ο οισοφάγος δεν κλείνει σωστά και επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να κινηθεί προς τα πάνω προς το στόμα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπνικής άπνοιας , οι ακανόνιστες μυϊκές κινήσεις στον οισοφάγο και το πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να προκαλέσουν αχαρακτήριστα ισχυρή αναρρόφηση. Αυτή η αναρρόφηση είναι ουσιαστικά μια «αρνητική» αναρρόφηση αφού τραβάει το γαστρικό οξύ προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω και μέσα στον πεπτικό σωλήνα όπου ανήκει.

Καθώς το οξύ του στομάχου ανεβαίνει προς τα πάνω στον οισοφάγο, δημιουργεί ένα δυσάρεστο και άβολο αίσθημα καύσου στο πίσω μέρος του λαιμού και μερικές φορές στο στόμα. Κατά συνέπεια, οι συνολικές επιπτώσεις της ΓΟΠΝ και της υπνικής άπνοιας μπορούν να κάνουν τον ύπνο πρόκληση.

Ενώ η απογευματινή καούρα δεν είναι οριστικός δείκτης υπνικής άπνοιας, μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Current Gastroenterology Reports κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΓΟΠΝ και οι διαταραχές ύπνου συχνά πάνε μαζί. Οι συντάκτες της κριτικής πρόσθεσαν ότι το θετικό στοιχείο της σχέσης μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι ότι η θεραπεία ή η διαχείριση της μιας μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της άλλης. Επιπλέον, σε μια άλλη μελέτη από ένα τεύχος του 2023 του Journal of Respiration, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με άπνοια ύπνου ήταν πιο πιθανό να έχουν υπάρχουσα ΓΟΠ σε σχέση με αυτά που δεν είχαν υπνική άπνοια. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΓΟΠΝ και καούρα.

Η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καούρα

Εάν έχετε καούρα που σας ξυπνά , σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο που μπορεί να σας αξιολογήσει τόσο για ΓΟΠΝ όσο και για υπνική άπνοια ή σας παραπέμψει σε έναν γαστρεντερολόγο ή ειδικό στον ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν έχετε μία ή και τις δύο διαταραχές.

Αναρωτιέστε εάν μπορεί να έχετε προδιάθεση είτε για άπνοια ύπνου είτε για ΓΟΠ; Μια εθνική μελέτη του 2022 για ασθενείς με άπνοια ύπνου και GERD που βρέθηκε στο Cureus σημείωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν και με τις δύο παθήσεις έτειναν να είναι καπνιστές με διαβήτη που ήταν λευκοί, γυναίκες και παχύσαρκοι. Συνεπώς, εάν έχετε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ίσως να θέλετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του ύπνου σας.

Σε περίπτωση που διαγνωστείτε με άπνοια ύπνου, μπορεί να σας προταθεί ένα μηχάνημα που ονομάζεται μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP). Ένα μηχάνημα CPAP είναι ένα κομμάτι ιατρικού εξοπλισμού που φοριέται τη νύχτα και βοηθά στο να μην καταρρεύσει ο αεραγωγός σας στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Όπως εξηγεί μια παλαιότερη μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine , η συμμόρφωση με τη χρήση μηχανής CPAP κάθε βράδυ θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ΓΟΠΝ και της υπνικής άπνοιας. Με άλλα λόγια, μπορεί να είστε σε θέση να λύσετε όλες τις διαταραχές του ύπνου σας ταυτόχρονα με έναν μόνο τύπο θεραπείας. 

www.healthdigest.com

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Πώς οι σκέψεις επηρεάζουν τα κύτταρά μας: Ο κορυφαίος βιολόγος Bruce Lipton μάς μαθαίνει να ζούμε καλύτερα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr