Πως να Φτιάξω Τυρί στο Σπίτι Μόνη. Τρεις Συνταγές Εύκολες Γρήγορες και Απλές..

Πως να Φτιάξω Τυρί στο Σπίτι Μόνη. Τρεις Συνταγές Εύκολες Γρήγορες και Απλές..

Η παρασκευή τυριού στο σπίτι είναι μια διασκεδαστική διαδικασία που μπορείς να κάνεις με λίγα υλικά. Ένα από τα πιο εύκολα τυριά που μπορείς να φτιάξεις είναι η ρικότα ή το τυρί φέτα. Θα σου δώσω μια συνταγή για να φτιάξεις απλή σπιτική ρικότα:

Υλικά:
2 λίτρα πλήρες γάλα (όχι μακράς διάρκειας)
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)
1/4 φλιτζάνι λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)

Εργαλεία:
Κατσαρόλα
Θερμόμετρο κουζίνας (προαιρετικά, αλλά βοηθάει)
Σουρωτήρι
Πανί τυροκομίας ή τουλπάνι

Οδηγίες:
Ζέσταμα του γάλακτος: Σε μια κατσαρόλα, ρίξε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζέστανε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει. Αν έχεις θερμόμετρο, στόχευσε για περίπου 85°C. Αν δεν έχεις, απλώς περίμενε μέχρι να δεις τις πρώτες φυσαλίδες στην επιφάνεια, χωρίς όμως να βράσει.

Προσθήκη ξιδιού/λεμονιού: Αφού ζεσταθεί το γάλα, αφαίρεσέ το από τη φωτιά και πρόσθεσε το ξίδι ή το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας απαλά. Θα δεις ότι το γάλα αρχίζει να πήζει και να χωρίζεται σε στερεό (τυρί) και υγρό (τυρόγαλα).

Αφήνουμε να καθίσει: Άφησε το μείγμα να καθίσει για 5-10 λεπτά για να πήξει εντελώς.

Στράγγισμα: Βάλε το πανί τυροκομίας ή το τουλπάνι πάνω από ένα σουρωτήρι και στράγγιξε το μείγμα. Αν θες πιο κρεμώδη υφή, στράγγιξε για 5-10 λεπτά. Αν θες πιο σφιχτό τυρί, άφησε το για 20-30 λεπτά.

Αλατίζουμε και αποθηκεύουμε: Αν θέλεις, πρόσθεσε αλάτι και ανακάτεψε το τυρί. Μετά μπορείς να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3-4 μέρες.

Το σπιτικό τυρί σου είναι έτοιμο! Μπορείς να το απολαύσεις σε σαλάτες, φαγητά ή και σκέτο.

Η παρασκευή φέτας στο σπίτι είναι πιο απαιτητική από άλλα τυριά, αλλά είναι απολύτως εφικτή και το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο! Η διαδικασία απαιτεί λίγη υπομονή και κάποια ειδικά υλικά, όπως πυτιά και τυροκόμηση αλάτι.

Υλικά:
4 λίτρα φρέσκο πλήρες γάλα (κατσικίσιο ή πρόβειο για αυθεντική φέτα, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αγελαδινό)
1/4 κουταλάκι του γλυκού πυτιά σε υγρή μορφή (μπορείς να τη βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή online)
1/4 φλιτζάνι νερό (για να διαλύσεις την πυτιά)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι (για το τυρί)
Χοντρό αλάτι για την ωρίμανση (περίπου 1 φλιτζάνι)

Εργαλεία:
Μεγάλη κατσαρόλα
Θερμόμετρο κουζίνας
Μαχαίρι ή σπάτουλα για να κόψεις το τυρόπηγμα
Σουρωτήρι
Πανί τυροκομίας ή τουλπάνι
Φόρμες για τυρί (ή απλά τρυπητά δοχεία)
Δοχείο για την άλμη

Οδηγίες:
Ζέσταμα γάλακτος: Βάλε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζέστανέ το στους 32°C ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει.

Προσθήκη πυτιάς: Διαλύεις την πυτιά στο νερό και την προσθέτεις στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας απαλά για 1 λεπτό. Κάλυψε την κατσαρόλα και άφησε το μείγμα να καθίσει για 1 ώρα, μέχρι να πήξει και να δημιουργήσει ένα συμπαγές τυρόπηγμα.

Κόψιμο του τυροπήγματος: Με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα, κόψε το τυρόπηγμα σε μικρούς κύβους (περίπου 1,5 εκ.), αφήνοντας τους να καθίσουν για 5-10 λεπτά για να απομακρυνθεί το τυρόγαλα.

Θέρμανση και ανάδευση: Ζέστανε απαλά το μείγμα στους 38°C, ανακατεύοντας προσεκτικά για 20-30 λεπτά για να βοηθήσεις το τυρόπηγμα να χάσει υγρασία και να συσφιχθεί.

Στράγγισμα: Στράγγισε το τυρόπηγμα σε ένα πανί τυροκομίας ή τουλπάνι που έχεις τοποθετήσει σε σουρωτήρι. Άφησέ το να στραγγίσει για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια, βάλε το σε μια φόρμα για τυρί ή τρυπητό δοχείο για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα της φέτας.

Αλάτισμα και στράγγισμα: Βάλε το τυρί σε φόρμα, πρόσθεσε λίγο αλάτι και γύρνα το κάθε λίγες ώρες για 24 ώρες. Μετά από την πρώτη μέρα, αφαίρεσε το τυρί από τη φόρμα και πρόσθεσε περισσότερο αλάτι και από τις δύο πλευρές.

Ωρίμανση στην άλμη: Ετοίμασε άλμη (νερό με αλάτι) και βύθισε το τυρί. Φύλαξε το τυρί σε δοχείο με άλμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-7 ημέρες πριν το καταναλώσεις, αλλά η φέτα αποκτά ακόμα καλύτερη γεύση μετά από 2-4 εβδομάδες ωρίμανσης.

Η φέτα σου είναι έτοιμη! Καλή επιτυχία!

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΕΤΑΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΛΗ.

Η δημιουργία φέτας με γάλα και λεμόνι είναι πιο απλή από την παραδοσιακή συνταγή με πυτιά, αλλά το αποτέλεσμα θα μοιάζει περισσότερο με «φέτα τύπου χωριάτικου» παρά με αυθεντική φέτα. Παρακάτω σου δίνω την απλή συνταγή:

Υλικά:
2 λίτρα φρέσκο πλήρες γάλα (κατσικίσιο, πρόβειο ή αγελαδινό)
1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού (ή λίγο περισσότερο αν χρειαστεί)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή περισσότερο για γεύση)
Εργαλεία:
Κατσαρόλα
Θερμόμετρο κουζίνας (προαιρετικά)
Σουρωτήρι
Πανί τυροκομίας ή τουλπάνι
Οδηγίες:
Ζέσταμα του γάλακτος: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το γάλα σε μέτρια φωτιά έως ότου φτάσει περίπου τους 85°C ή μέχρι να αρχίσει να κάνει μικρές φυσαλίδες στις άκρες, χωρίς να βράσει.

Προσθήκη λεμονιού: Αφαίρεσε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά. Το γάλα θα αρχίσει να πήζει και να διαχωρίζεται σε στερεό τυρί και υγρό τυρόγαλα. Αν δεν πήζει αρκετά, πρόσθεσε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε να καθίσει: Κάλυψε την κατσαρόλα και άφησε το μείγμα να καθίσει για 10-15 λεπτά για να ολοκληρωθεί η πήξη.

Στράγγισμα: Στράγγισε το μείγμα μέσω ενός σουρωτηριού καλυμμένου με πανί τυροκομίας ή τουλπάνι. Άφησε το να στραγγίσει για περίπου 1-2 ώρες, ανάλογα με το πόσο σφιχτό θέλεις το τυρί σου.

Αλατίζουμε: Αφού στραγγίσει το τυρί, ανακάτεψε με το αλάτι για να δώσεις γεύση. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι αν το προτιμάς πιο αλμυρό.

Σχηματισμός και αποθήκευση: Μετάφερε το τυρί σε ένα δοχείο ή πίεσέ το απαλά για να του δώσεις σχήμα. Αποθήκευσε το στο ψυγείο για να σφίξει ακόμα περισσότερο πριν το καταναλώσεις.

Αυτό το τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, πίτες ή ως σνακ. Καλή απόλαυση!

 

Τα μυστικά όσων δεν ανησυχούν ποτέ

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr