Η Επιστήμη του Διαλογισμού: Πώς να αλλάξετε τον εγκέφαλο, το μυαλό και το σώμα σας

Η Επιστήμη του Διαλογισμού: Πώς να αλλάξετε τον εγκέφαλο, το μυαλό και το σώμα σας

Σε έναν κόσμο που συχνά μας προτρέπει να σταθούμε στο παρελθόν ή να κυνηγήσουμε όνειρα για το μέλλον, βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε έναν κύκλο ατελείωτης σκέψης.

Η κοινωνία τείνει να μας αποσπά την προσοχή με την επιδίωξη μακρινών στόχων, αφήνοντάς μας δυσαρεστημένους με το παρόν. Ωστόσο, σπάνια μας διδάσκει την τέχνη της κριτικής σκέψης, επομένως συχνά παραβλέπουμε τις συνέπειες των πράξεων και των λόγων μας. Η αληθινή τέχνη της ζωής αναδύεται από μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης που έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα.

Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, ζούμε στις σκέψεις μας, ένα βασίλειο ψευδαισθήσεων. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε, τόσο απομακρυνόμαστε από το πραγματικό. Όλα είναι αληθινά εκτός από τις σκέψεις μας. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος να απελευθερωθείτε από αυτό το προεπιλεγμένο μοτίβο: ο διαλογισμός.

Μέσω του διαλογισμού, ο εγκέφαλος υφίσταται μια βαθιά μεταμόρφωση.

 

Η επιστήμη πίσω από τον διαλογισμό: Επανασυνδέοντας τον εγκέφαλο για εσωτερική ειρήνη
Ας εξερευνήσουμε με τον Ma Dhyan Prachi, συντονιστή διαλογισμού, Osho Dham:

Αυτή η ίδια αρχή ισχύει και για τον διαλογισμό. Αν και η έρευνα για τον διαλογισμό εξακολουθεί να εξελίσσεται, πρώιμες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο συνεπής διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να αυξήσει το γκρι στην πρόσθια νησίδα και το πάχος του φλοιού.

Αυτές οι αλλαγές υποστηρίζουν τη μάθηση, τη γνώση και τη μνήμη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επίγνωση και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, προσοχή και αυτογνωσία. Η παρατήρηση του εγκεφάλου μετά από 6 έως 12 μήνες διαλογισμού, συνήθως 30 λεπτά καθημερινά, αποκαλύπτει αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος, ένα εξαιρετικό όργανο, προσαρμόζεται στις δραστηριότητές μας. Με επαναλαμβανόμενη πρακτική, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου αναπτύσσονται μέσω του σχηματισμού νευρικών συνδέσεων. Οι νευρώνες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία πληροφοριών, συνδέονται για να σχηματίσουν νευρικές οδούς που επηρεάζουν τις σκέψεις, τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας.

Για παράδειγμα, ένας οδηγός που περιηγείται συχνά σε διαφορετικές διαδρομές ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις που βελτιώνουν τη χωρική λογική.
Η αποδοχή του παρόντος μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά όταν είναι δυσάρεστο. Παρατηρώντας τις σκέψεις μας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού χωρίς κριτική και αφήνοντάς τες απαλά να φύγουν, μπορούμε καλύτερα να αποφύγουμε την ενεργοποίηση της αντίδρασης μάχης ή φυγής όταν προκύπτουν αρνητικές καταστάσεις. Ο διαλογισμός δημιουργεί ένα χώρο μεταξύ ερεθίσματος και ανταπόκρισης, μετατρέποντας την αντίδραση σε στοχαστική δράση.

Μέσω του διαλογισμού, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και να ενεργοποιήσουμε το παρασυμπαθητικό σύστημα, μειώνοντας τον πόνο, την κατάθλιψη, το στρες και το άγχος με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η πρακτική μειώνει επίσης τη συναισθηματική αντιδραστικότητα.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια απειλή, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα απελευθερώνει ορμόνες του στρες που μας προετοιμάζουν να φύγουμε ή να πολεμήσουμε δραστηριότητες, επιτρέποντάς μας να ξεκουραστούμε και να ανακάμψουμε.
Σύνοψη
Ενώ ο διαλογισμός μπορεί να επιφέρει βαθιές αλλαγές στον εγκέφαλο και την προοπτική μας, αυτοί οι μετασχηματισμοί δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη και ο διαλογισμός δεν είναι πανάκεια. Το να εγκαταλείψετε τις προσδοκίες και να αγκαλιάσετε αυτό που υπάρχει μπορεί να απαλύνει τον συναισθηματικό πόνο. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε να ζούμε τη στιγμή, τόσο πιο έμπειροι γινόμαστε σε αυτό.

www.pexels.com

Πώς θα χάσετε λίπος από την κοιλιά: Tips διατροφής, γυμναστικής και 1 «μυστικό»

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr