Αύξηση μεταβολισμού: Οι 8 απλές συνήθειες που θα του βάλουν “φωτιά”

Αύξηση μεταβολισμού: Οι 8 απλές συνήθειες που θα του βάλουν “φωτιά”

Ο βασικός μεταβολισμός (RMR) αποτελεί την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια (θερμίδες) που καταναλώνει το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας για τις βασικές ζωτικές λειτουργίες του όπως είναι οι καρδιακοί κτύποι, η αναπνοή, η διατήρηση της θερμοκρασίας στο σώμα μας, η νεφρική λειτουργία κ.τ.λ.

Αν λοιπόν για παράδειγμα μετρήσουμε τον βασικό μας μεταβολισμό και τον βρούμε 1.400 Kcal, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές είναι οι ελάχιστες θερμίδες που πρέπει να λάβουμε και όχι οι μέγιστες. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται για τις απαραίτητες λειτουργίες του.

Αθηνά Δαβαρία

Ο οργανισμός εκτός από τις θερμίδες που έχει ανάγκη για να επιβιώνει σε κατάσταση ηρεμίας, χρειάζεται ενέργεια και για τις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, η ορθοστασία, η εργασία, ή η σωματική άσκηση. Όσο περισσότερο ενισχύεται ο μεταβολισμός, τόσες περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα. Πως όμως μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση του μεταβολισμού;

Πώς θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας
Συχνά γεύματα: Αντίθετα, τα συχνά, μικρά και ισορροπημένα γεύματα θα βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολισμού. Τα συχνά γεύματα αυξάνουν τη θερμογένεση του οργανισμού που προκύπτει μετά την κατανάλωση τροφής.

Περπάτημα: Όπως και η άσκηση με αντιστάσεις, το περπάτημα και γενικότερα η αυξημένη κίνηση μέσα στην ημέρα θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του σώματος και κατά συνέπεια του βασικού μεταβολισμού. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα όπως η επιλογή της σκάλας αντί για το ασανσέρ και το περπάτημα ή το ποδήλατο για τη δουλειά αντί για το αυτοκίνητο μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Μυϊκή μάζα: Η σωματική δραστηριότητα με ασκήσεις αντιστάσεων, όπως τα βάρη, η γυμναστική με το βάρος του σώματος και οι ασκήσεις με λάστιχα ή ιμάντες, αρκετές φορές την εβδομάδα, είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες που θα βοηθήσουν στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό. Εκτός αυτού, προκαλεί καλό κορεσμό, το οποίο σημαίνει καλύτερο έλεγχο της πείνας και των θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Πρωινό: Με την κατανάλωση πρωινού καθημερινά, το σώμα ξεκινάει την ημέρα με αυξημένη ποσότητα θρεπτικών συστατικών για να κάψει. Επίσης, ένα πλούσιο πρωινό βοηθά στον έλεγχο την όρεξης και των θερμίδων μέσα στην ημέρα και κατά συνέπεια του σωματικού βάρους.

Ενυδάτωση: Το νερό, αποτελώντας περίπου το 60% του σωματικού βάρους, εμπλέκεται στις περισσότερες βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά για την επιβίωση και το ποσοστό νερού που υπάρχει στο σώμα επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό.

Ύπνος: Ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό, καθώς τα κύτταρα προσπαθούν να αποθηκεύσουν ενέργεια. Σε αυτό το διάλειμμα τα κύτταρα και τα όργανα ανανεώνονται, ώστε να λειτουργούν καλύτερα όταν το σώμα θα το έχει περισσότερο ανάγκη. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ισορροπία και τη λειτουργία διαφόρων ορμονών, η οποίες παίζουν ρόλο στη διατήρηση του μεταβολισμού.

Θυρεοειδής: Ο έλεγχος του θυρεοειδή αδένα είναι πολύ σημαντικός, καθώς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη ρύθμιση και ισορροπία των ορμονών. Επίσης ο υποθυρεοειδισμός ευθύνεται για μειωμένες καύσεις του οργανισμού και μείωση του μεταβολισμού.

www.instyle.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Πικραλίδα: Πολλαπλά τα οφέλη της για την υγεία μας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr