12 τροφές που βοηθούν το σώμα να παράγει κολλαγόνο

12 τροφές που βοηθούν το σώμα να παράγει κολλαγόνο

Κάνε την επιδερμίδα σου να δείχνει νεανική και ενίσχυσε την υγεία σου, με αυτές τις τροφές.

Η διατροφή σου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματός σου. Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως το κοτόπουλο, και αυτές που προωθούν την παραγωγή του, όπως τα μούρα, μπορούν να ενισχύσουν την επιδερμίδα και τη γενικότερη υγεία σου.

Τι είναι το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα δομή, ελαστικότητα και ανθεκτικότητα. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, οδηγώντας σε ρυτίδες και λέπτυνση του δέρματος. Γι’ αυτό τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, αλλά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτό μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη.

Γιατί να προτιμήσεις τις τροφές
Τα τρόφιμα που περιέχουν κολλαγόνο είναι πιο βιοδιαθέσιμα, δηλαδή ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί πιο εύκολα σε σχέση με τα συμπληρώματα.

Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο
► Κοτόπουλο: Τα συμπληρώματα κολλαγόνου προέρχονται συχνά από το κοτόπουλο, το οποίο έχει πολλούς συνδετικούς ιστούς. Τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου περιέχουν διαφορετικές ποσότητες κολλαγόνου.

► Ψάρι: Αν και το κρέας του ψαριού περιέχει λιγότερο κολλαγόνο, μέρη του όπως το κεφάλι και οι φολίδες, είναι πλούσια σε αυτό.

► Ασπράδια αυγών: Τα ασπράδια δεν έχουν συνδετικούς ιστούς, αλλά είναι πλούσια σε προλίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.

Τροφές που προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου
► Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου.

► Μούρα: Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τη φθορά.

► Τροπικά φρούτα: Το μάνγκο, το ακτινίδιο και ο ανανάς προσφέρουν επίσης βιταμίνη C, ενώ η γκουάβα περιέχει και μικρές ποσότητες ψευδαργύρου, που βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου.

► Σκόρδο: Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θείο, που προλαμβάνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και βοηθά στη σύνθεσή του. Αν και χρειάζεσαι μεγάλες ποσότητες για να δεις αποτελέσματα, αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου.

► Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, που αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα.

► Φασόλια: Τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λυσίνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου. Περιέχουν επίσης χαλκό, που συμβάλλει στην ίδια διαδικασία.

► Κάσιους: Αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, δύο βασικά στοιχεία για την παραγωγή κολλαγόνου.

► Ντομάτες: Μια μέτρια ντομάτα περιέχει αρκετή βιταμίνη C και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το δέρμα.

► Πιπεριές: Οι πιπεριές, ιδίως οι κόκκινες, είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, κάτι που τις κάνει ιδανικές για την παραγωγή κολλαγόνου.

Τι να αποφύγεις
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και να εμποδίσει τη σύνθεση κολλαγόνου. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σου.

shape.gr

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

2 ασκήσεις που θα κάνουν φυσική ανόρθωση στο στήθος σου!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr