Μετά την άσκηση: Zεστό ή κρύο νερό για καλύτερη μυϊκή αποκατάσταση;
Μια νέα έρευνα δίνει την απάντηση και, μάλλον, δεν είναι αυτό που νομίζεις.
Η αποκατάσταση μετά την άσκηση μπορεί πολλές φορές να παραβλέπεται όμως είναι βασικό κομμάτι της αθλητικής απόδοσης, επηρεάζοντας τόσο τη φυσική κατάσταση όσο και την προετοιμασία για τις επόμενες προπονήσεις σου. Είτε πρόκειται για αθλητές υψηλού επιπέδου είτε για απλούς λάτρεις της γυμναστικής, η επιλογή της σωστής μεθόδου αποθεραπείας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.
Παρά τις δημοφιλείς πρακτικές, όπως τα κρύα μπάνια που υπόσχονται μείωση της φλεγμονής και των μυϊκών πόνων, νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Integrative Physiology of Exercise conference 2024 δείχνουν ότι η χαλάρωση σε ζεστό νερό, όπως ένα υδρομασάζ, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη διατήρηση της απόδοσης. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συνεχόμενων αγώνων ή έντονων προπονήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, η θερμότητα μπορεί να γίνει ένας στρατηγικός σύμμαχος για τους αθλητές.
Κρύο νερό για μυικές βλάβες, όχι για αποκατάσταση της αντοχής
Το μπάνιο με κρύο νερό βοηθά στην αποκατάσταση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση, όπως ο πόνος και η μυϊκή κόπωση, αλλά δεν έχει δείξει οφέλη για την αποκατάσταση της αντοχής στην άσκηση. Η χαλάρωση σε ζεστό νερό έχει κερδίσει την προσοχή ως μια δημοφιλής τάση μετά την άσκηση που αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες. Ωστόσο, η σύγκριση των επιδράσεων και των δύο τύπων βύθισης στη μυϊκή βλάβη και στην ανάκτηση της απόδοσης δεν έχει μελετηθεί καλά.
Η τελευταία έρευνα
Σε αυτήν την τελευταία έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν μια ομάδα νεαρών ενηλίκων αθλητών αναψυχής σε τρεις περιπτώσεις. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν 50 λεπτά διαλειμματικού τρεξίματος υψηλής έντασης και στη συνέχεια βυθίστηκαν σε μια μπανιέρα κρύου νερού (59 βαθμοί F), μια μπανιέρα ζεστού νερού (104 βαθμούς F) ή κάθισαν χωρίς να βυθιστούν στο νερό ως συνθήκη ελέγχου.
Μία ώρα μετά την προπόνηση, η ερευνητική ομάδα μέτρησε το ύψος άλματος των εθελοντών και τις αλλαγές στην κινάση κρεατίνης και τη μυοσφαιρίνη (ένα ένζυμο και μια πρωτεΐνη, αντίστοιχα, που μπορεί να υποδηλώνουν μυϊκή βλάβη). Οι εθελοντές βαθμολόγησαν το επίπεδο του μυϊκού πόνου τους. Το ύψος άλματος από όρθια θέση και θέσεις squat ήταν χαμηλότερο με βύθιση σε κρύο νερό από ότι με ζεστό νερό. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα κρεατινικής κινάσης και μυοσφαιρίνης μεταξύ των διαφορετικών συνθηκών νερού.
Το πρωί μετά από κάθε κατάσταση, οι εθελοντές έκαναν προπόνηση τρεξίματος με 90% προσπάθεια για να προσδιορίσουν την ικανότητα άσκησης τους. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συνθηκών βύθισης σε ζεστό και κρύο νερό.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η βύθιση σε ζεστό νερό είναι προτιμότερη από το κρύο νερό για την ενίσχυση της απόδοσης στην άσκηση. Από την άλλη πλευρά, η βύθιση σε κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για την ανακούφιση της φλεγμονής, του οιδήματος και της κόπωσης που σχετίζονται με την άσκηση. “Ενώ η μετά την άσκηση [βύθιση σε κρύο νερό] είναι συνηθισμένη στο γήπεδο, η ψύξη δεν έχει πάντα θετική επίδραση στην ικανότητα άσκησης”, δήλωσε ο Mamoru Tsuyuki, συγγραφέας της μελέτης.
“Τα νέα ευρήματα από τη μελέτη μας είναι ότι η βύθιση σε ζεστό νερό μετά την άσκηση προώθησε την ανάκτηση της μυϊκής δύναμης σε σύγκριση με την βύθιση με κρύο νερό μετά την άσκηση. Τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα για άτομα που πραγματοποιούν πολλές προπονήσεις άσκησης μέσα σε μια μέρα”, σχολιάζει.