
Χριστουγεννιάτικο egg nog
Το τραπέζι στρώνεται με άσπρο, γιορτινό τραπεζομάντιλο, κοντά στο στολισμένο έλατο κι επάνω ακουμπάει το μεγάλο γυάλινο μπολ με το egg nog. Δίπλα, τα γυάλινα, επίσης, φλιτζανάκια ή ποτήρια κι ένα μπολ με τριμμένη κανέλα και μοσχοκάρυδο για όσους θέλουν.Φωτογραφία: ShutterstockΗ Μερόπη Παπαδοπούλου γράφει για το αγαπημένο της χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ: «Θυμάμαι πάντα τις Τρίτες των παιδικών μου χρόνων, ημέρα που η μητέρα και η γιαγιά μου δέχονταν τα απογεύματα τις φίλες τους στο σπίτι. Θυμάμαι ιδιαίτερα τις Τρίτες του Δεκεμβρίου κι εκείνο το παχύρρευστο αρωματικό ποτό που ετοίμαζε με προσοχή η μητέρα και που οι κυρίες το υποδέχονταν με επιφωνήματα ενθουσιασμού ρουφώντας απολαυστικά το περιεχόμενο από τα μικρά γυάλινα φλιτζανάκια, που τους κοκκίνιζε τα μάγουλα και τους έφτιαχνε το κέφι. Όσο κι αν έμοιαζε αθώο και γαλακτερό, η μαμά απαγόρευε αυστηρά να το δοκιμάσουμε… Χρόνια αργότερα, όταν ρώτησα τη μητέρα πώς και ανακάλυψε και καθιέρωσε το egg nog, μου έδειξε ένα γράμμα μιας Αμερικανίδας φίλης της όπου έγραφε: ‘Χριστούγεννα χωρίς egg nog δεν γίνονται. Ενα μήνα πριν από τη μεγάλη γιορτή και για να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ετοιμάζουμε στα σπίτια μας το υπέροχο αυτό ποτό που δεν λείπει από καμία συγκέντρωση, από κανένα τραπέζι’, και συνέχιζε με τη συνταγή».ΥλικάΜερίδες: 11 κρόκος αυγού, ολόφρεσκου και βιολογικο200 ml Cointreau300 ml σκούρο ρούμι100 ml γάλαλίγη κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδοΔιαδικασίαΓια να ετοιμάσετε το egg nog χτυπάτε πολύ καλά τον κρόκο με το γάλα, ώσπου να ασπρίσουν και τα βάζετε να πάρουν μία βράση.Προσθέτετε το Cointreau και το ρούμι, στη συνέχεια την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε.Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση και περισσότερες θερμίδες, χτυπήστε λίγη κρέμα σε ελαφριά σαντιγί και βάλτε μια κουταλιά από πάνω.ΜυστικάΤο egg nog δεν είναι αθώο! Περιέχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, καθώς και μεγάλη ποσότητα αυγών και λιπαρών. Σερβίρεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Μην πείτε μετά ότι πάθατε πονοκέφαλο από γάλα…*Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.Πηγή: ΓαστρονόμοςΦωτογραφία:Γαστρονόμος
Εσωτερικό μηρών: Οι τροφές που συνδέονται με περισσότερο με λίπος στην περιοχή