
Χορτόπιτα αρωματικότατη
Πιο αρωματική και γλυκόφαγη χορτόπιτα δε θα έχετε ξαναφάει. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε όλα ανεξαιρέτως τα χορταρικά που αναφέρει η συνταγή.Νένα ΙσμυρνόγλουΦωτογραφία: Γιώργος ΔρακόπουλοςFood styling: Tina Webb50′ προετοιμασία1 ώρα ψήσιμο4 ώρες αναμονήΣύνολο: 5 ώρες και 50′ΥλικάΜερίδες: για 1 ταψί 35 εκ.2 φύλλα χειροποίητα ή 2 φύλλα κουρούΓια τη γέμιση1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (καθαρό βάρος), όπως σπανάκι, ζοχοί, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.90 ml ελαιόλαδο250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα250 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες2 μάτσα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένοςξύσμα από 1 λεμόνι2 κουτ. σούπας τραχανάς, περασμένος στο μούλτι για να γίνει σκόνη3 αυγά, καλά χτυπημένααλάτι, μπόλικοφρεσκοτριμμένο πιπέριΓια την πίταελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί2 κουτ. σούπας πασατέμπος2 κουτ. σούπας ηλιόσποροιΔιαδικασίαΓέμισηΓια να φτιάξουμε τη χορτόπιτα, ξεκινάμε με τη γέμιση και βάζουμε τα χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους, χωρίς να τα στύψουμε.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, τα στραγγισμένα χορταρικά από το σουρωτήρι, τον δυόσμο και το ξύσμα.Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν τα χόρτα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τον τραχανά και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.ΠίταΑλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε το ένα φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί.Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, λίγο τσαλακωμένο.Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε σε στεφάνι.Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λάδι, πασπαλίζουμε με πασατέμπο και ηλιόσπορους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλό ράφι στους 180° C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.www.gastronomos.grΦωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος