Μπορεί μέχρι τώρα να πίστευες ότι η ημερομηνία γέννησής σου, μπορούσε να δώσει πληροφορίες μόνο για τον αστρολογικό σου χάρτη, ωστόσο, για άλλη μια φορά η επιστήμη έρχεται να ανατρέψει τις αντιλήψεις μας.
H ημερομηνία γέννησής μας μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία μας από ό,τι νομίζαμε.
Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ημερομηνία γέννησης μπορεί να επηρεάζει την προδιάθεσή μας σε διάφορες ασθένειες, την ψυχική υγεία και τη μακροζωία μας. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.
Η σχέση ανάμεσα στην ημερομηνία γέννησης και την υγεία
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, οι επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένες συσχετίσεις μεταξύ του μήνα γέννησης και της πιθανότητας εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών. Οι διαφορές αυτές σχετίζονται με παράγοντες όπως η έκθεση στο ηλιακό φως, οι εποχικές λοιμώξεις και η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι εποχές και η επίδρασή τους στην υγεία
Άνοιξη (Μάρτιος – Μάιος): Οι γεννημένοι την άνοιξη έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο για αλλεργίες και άσθμα, λόγω μειωμένης έκθεσης σε λοιμώξεις κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Καλοκαίρι (Ιούνιος – Αύγουστος): Οι άνθρωποι που γεννιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες τείνουν να έχουν αυξημένα επίπεδα αισιοδοξίας, αλλά μπορεί να εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές διάθεσης αργότερα στη ζωή. Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος): Οι γεννημένοι το φθινόπωρο φαίνεται να έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Χειμώνας (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος): Οι γεννημένοι το χειμώνα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για σχιζοφρένεια και άλλες ψυχικές διαταραχές, καθώς και μικρότερο βάρος γέννησης λόγω περιορισμένης έκθεσης της μητέρας στο ηλιακό φως.
Ο ρόλος της βιταμίνης D
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνδέουν την ημερομηνία γέννησης με την υγεία είναι η έκθεση στη βιταμίνη D. Οι εγκυμονούσες που διανύουν το τρίτο τρίμηνο το χειμώνα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, κάτι που επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες χρόνιες παθήσεις.
Παρόλο που η ημερομηνία γέννησης μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Η γενετική, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, αυτές οι επιστημονικές ανακαλύψεις μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το σώμα μας και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας για καλύτερη υγεία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Μπορείτε να επιλέξετε τις ρυθμίσεις σας.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.