Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε τακτικά γιαούρτι

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε τακτικά γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται με ζύμωση γάλακτος σε βακτηριακή καλλιέργεια γιαουρτιού. Τα βακτήρια ζυμώνουν τη λακτόζη (ένα φυσικό σάκχαρο στο γάλα) και παράγουν γαλακτικό οξύ.  Αυτό προκαλεί την πήξη των πρωτεϊνών του γάλακτος και έχει ως αποτέλεσμα την πικάντικη γεύση και υφή του γιαουρτιού. Το γιαούρτι μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορα είδη γάλακτος.

Το γιαούρτι παρέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη και μπορεί να ενισχύσει τα υγιή προβιοτικά βακτήρια του εντέρου. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία του γιαουρτιού.

1. Βελτιώνει την πέψη
Το γιαούρτι είναι γνωστό για τα οφέλη του στην πεπτική υγεία λόγω των βακτηριακών καλλιεργειών που περιέχει. Πολλοί τύποι γιαουρτιού έχουν προβιοτικά , ευεργετικά βακτήρια που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. 3

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να εμφανίσουν βελτιωμένα συμπτώματα όταν τρώνε τακτικά γιαούρτι.  Τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της χρόνιας διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας .

2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι σημαντική για την ενίσχυση των οστών σας και τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. 8

Το γιαούρτι δεν περιέχει φυσικά βιταμίνη D, αλλά μπορεί να ενισχυθεί με αυτήν. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Βελτιώνει επίσης την υγεία του ανοσοποιητικού και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων . 9

3. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση . 10 Οι περισσότεροι τύποι γιαουρτιού περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) και βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών αναπηριών του νευρικού σωλήνα. 11 12

Το γιαούρτι περιέχει επίσης φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού. 13 14 15

4. Μειώνει τις φλεγμονές
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τη φλεγμονή . Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορες καταστάσεις υγείας και λοιμώξεις. 16

Χαμηλά ή μη λιπαρά
Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά παρασκευάζεται από γάλα 2% (χαμηλών λιπαρών) και άπαχο (χωρίς λιπαρά) γάλα, αντίστοιχα. Η προσθήκη βακτηριακής καλλιέργειας στο γάλα πυκνώνει το μείγμα και προσθέτει μια πικάντικη γεύση. 1 Τα περισσότερα είδη γιαουρτιού με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά έχουν λεία, κρεμώδη υφή.

Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γιαουρτιού που έχει υποστεί ζύμωση με πιο λεπτή υφή από το παραδοσιακό γιαούρτι. Έχει μια μακρύτερη διαδικασία ζύμωσης, με κόκκους που αναμειγνύονται σε αυτό. 17 Έχει γεύση τάρτας και μπορεί να αισθάνεται λίγο αφρώδη.

Ελληνικό γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι στραγγίζεται για να αφαιρέσει το υγρό και τον ορό γάλακτος (ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά). Έχει πιο πηχτή σύσταση από άλλα είδη γιαουρτιού. Είναι επίσης πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη και έχει πιο πικάντικη γεύση. Μία μερίδα ελληνικού γιαουρτιού περιέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. 18

Skyr
Το Skyr είναι ένα ισλανδικό γιαούρτι που είναι πιο πηχτό από το ελληνικό γιαούρτι και έχει πικάντικη γεύση. Το Skyr στραγγίζεται περισσότερο από το ελληνικό γιαούρτι, που το κάνει τόσο πηχτό.

Παγωμένο γιαούρτι
Το Frozen yogurt είναι ένα παραδοσιακό γιαούρτι που έχει παγώσει. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν παγωτό. Ορισμένες μάρκες μπορεί να προσθέσουν επιπλέον ζάχαρη, καθώς το παγωμένο γιαούρτι είναι λίγο πιο αφράτο από το παγωτό.

Μη γαλακτοκομικό γιαούρτι
Το μη γαλακτοκομικό γιαούρτι παρασκευάζεται από φυτική πηγή όπως αμύγδαλα, κρέμα καρύδας, βρώμη, κάσιους ή σόγια. Όπως το γαλακτοκομικό γιαούρτι, αυτές οι μη γαλακτοκομικές επιλογές παρασκευάζονται από καλλιέργειες βακτηρίων. Πολλές ποικιλίες έχουν μεγάλη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης, επομένως ελέγξτε τις διατροφικές πληροφορίες πριν επιλέξετε μία. 19

Πώς να επιλέξετε ένα υγιεινό εμπορικό σήμα γιαουρτιού
Δεν δημιουργούνται όλες οι μάρκες γιαουρτιού ίσες. Όταν αγοράζετε γιαούρτι, σκεφτείτε να αποφύγετε αυτά με τεχνητά γλυκαντικά . Το απλό γιαούρτι δεν έχει πρόσθετη γεύση ή ζάχαρη. Προσθέστε ένα μείγμα από μούρα, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους για να δώσετε στο απλό γιαούρτι σας περισσότερη γεύση. 20

Ποιος πρέπει να αποφεύγει το γιαούρτι;
Το γιαούρτι έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν είναι για όλους. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε το γιαούρτι εάν έχετε μια χρόνια πάθηση υγείας που προκαλεί προβλήματα με τα γαλακτοκομικά.

Δυσανεξία στη λακτόζη
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώνουν πολλά είδη γαλακτοκομικών. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή λακτάση , ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη στο γάλα και το γιαούρτι. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν πεπτικά προβλήματα όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. 21

Επιπλέον, το γιαούρτι με ζωντανά προβιοτικά στελέχη τείνει να περιέχει λιγότερη λακτόζη από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβιοτικά βακτήρια διασπούν μέρος της λακτόζης κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Για το λόγο αυτό, ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη διαπιστώνουν ότι μπορούν να ανεχθούν το γιαούρτι με μέτρο. 22

Αλλεργία στο γάλα
Τα άτομα με αλλεργία στο γάλα είναι αλλεργικά στην καζεΐνη ή τον ορό γάλακτος, τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης αυτές τις πρωτεΐνες. Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση όπως κνίδωση , πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή ( αναφυλαξία ). Τα άτομα με αλλεργία στο γάλα δεν μπορούν να φάνε με ασφάλεια γιαούρτι.

Ζάχαρη
Πολλά είδη και μάρκες γιαουρτιού περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένες από τις ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. 23

Εάν έχετε μια χρόνια πάθηση που επηρεάζεται από τη ζάχαρη, όπως ο διαβήτης, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη γιαουρτιού. 24

Διατροφικά στοιχεία γιαουρτιού
Η διατροφή του γιαουρτιού ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τον τύπο. Το γιαούρτι που παρασκευάζεται από άπαχο γάλα θεωρείται χωρίς λιπαρά. Το γιαούρτι από πλήρες γάλα είναι πλήρες.

Ένα φλιτζάνι απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχει: 25

Θερμίδες: 154
Λίπη: 3,8 γραμμάρια (g)
Πρωτεΐνη: 12,9 γρ
Ολικά σάκχαρα: 17,2 γρ
Ασβέστιο: 448 χιλιοστόγραμμα (mg)
Μαγνήσιο: 41,6 mg
Φώσφορος: 353 mg
Κάλιο: 573 mg
Νάτριο: 172 mg
Φολικό οξύ: 27 μικρογραμμάρια (mcg)
Βιταμίνη Β12: 1,37 mcg

www.verywellhealth.com

foto: www.freepik.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr