Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γήρανσης και αδυναμίας; Το ένα είναι αναπόφευκτο, το άλλο όχι

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γήρανσης και αδυναμίας; Το ένα είναι αναπόφευκτο, το άλλο όχι

Πώς μπορείς να γερνάς με υγεία και να αποφύγεις την εξασθένιση του οργανισμού σου με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όλοι μεγαλώνουμε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν έχει σημασία αν πίνεις το πιο υγιεινό smoothie ή αν χρησιμοποιείς το ακριβότερο αντιγηραντικό προϊόν της αγοράς. Η γήρανση είναι αναπόφευκτη και φυσιολογική. Αλλά, αυτό που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι ότι η γήρανση και η αδυναμία δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Αυτό τονίζουν οι ειδικοί Julee McDonagh, Ερευνήτρια στο Frailty Research του Πανεπιστημίου Wollongong, και Caleb Ferguson, Καθηγητής Νοσηλευτικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η γήρανση είναι φυσική, αλλά η αδυναμία, δηλαδή η επιδείνωση του οργανισμού και η μείωση των αποθεμάτων του σώματος, δεν είναι κάτι αναπόφευκτο, σύμφωνα με άρθρο τους στο The Conversation. Αντίθετα, μπορεί να προληφθεί ή τουλάχιστον να καθυστερήσει με τις σωστές συνήθειες.

Γήρανση: Το φυσικό φαινόμενο που δεν μπορείς να αποφύγεις
Η γήρανση είναι μια διαδικασία που συμβαίνει στο σώμα σου με την πάροδο του χρόνου. Στην ουσία, πρόκειται για τη συσσώρευση κυτταρικής και μοριακής βλάβης που οδηγεί σε σταδιακή μείωση της φυσικής και ψυχικής ικανότητας του οργανισμού. Ο κίνδυνος ασθενειών αυξάνεται, και φυσικά, με τον χρόνο, το σώμα σου φτάνει στο τέλος της πορείας του.

Οπότε, όσο και να το προσπαθήσεις, δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον χρόνο. Ωστόσο, αν η γήρανση είναι αναπόφευκτη, η αδυναμία δεν είναι. Και για να καταλάβεις γιατί, πρέπει να καταλάβεις τι είναι αυτή η αδυναμία και πώς διαφέρει από την απλή γήρανση.

Αδυναμία: Η επιδείνωση που μπορεί να προληφθεί
Η αδυναμία είναι μια κατάσταση ευπάθειας, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια ενέργειας σε διάφορους τομείς του σώματος. Κάποιος που είναι αδύναμος μπορεί να εμφανίσει χαρακτηριστικά όπως αδυναμία, αργό βάδισμα, εξάντληση, ακούσια απώλεια βάρους και χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η αδυναμία μπορεί να συνδεθεί με καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, που αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Ωστόσο, η αδυναμία δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα των ηλικιωμένων. Μπορεί να επηρεάσει και πιο νέους ανθρώπους, ειδικά όσους πάσχουν από σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό που την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός ότι η αδυναμία είναι δυναμική – μπορεί να επιδεινωθεί, αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να αντιστραφεί ή να προληφθεί μέσω σωστών αλλαγών στη ζωή σου.

Η πρόληψη είναι η λύση
Το βασικό κομμάτι για την πρόληψη της αδυναμίας είναι η σωματική δραστηριότητα. Η τακτική άσκηση, όπως οι ασκήσεις αντίστασης (π.χ. καθίσματα ή προβολές), μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του σώματος και στη μείωση του κινδύνου αδυναμίας. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης κάθε μέρα και την ενσωμάτωση ασκήσεων ισορροπίας και ευλυγισίας στην καθημερινότητά σου.

Ο κοινωνικός παράγοντας έχει επίσης μεγάλη σημασία. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην επιδείνωση της αδυναμίας. Όπως αναφέρει η ειδικός η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να μειώσει τη μοναξιά και να βελτιώσει την ευημερία ενός ατόμου. Άρα, το να βρίσκεσαι σε επαφή με φίλους, να συμμετέχεις σε τοπικές ομάδες ή να εντάξεις κοινωνικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά σου είναι εξίσου σημαντικό.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η διατροφή σου επηρεάζει άμεσα την κατάσταση του οργανισμού σου. Αν η διατροφή σου είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, η σωματική σου δύναμη και αντοχή μπορεί να μειωθούν. Οι ειδικοί συνιστούν στους ηλικιωμένους να προσλαμβάνουν καθημερινά 64 γραμμάρια πρωτεΐνης για τους άνδρες και 46 γραμμάρια για τις γυναίκες πάνω από 50 ετών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω φυσικών τροφών, όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.

shape.gr

foto: www.freepik.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα