Δημητριακά γεμάτα κάλιο και βιταμίνη Κ που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και ηρεμούν τα νεύρα
Μάθετε για τα οφέλη από την ενσωμάτωση αυτής της τροφής στα γεύματά σας, τις ασθένειες που βοηθά στην πρόληψη και τις αντενδείξεις για την κατανάλωσή της.
Δημητριακά γεμάτα κάλιο και βιταμίνη Κ που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και ηρεμούν τα νεύρα.
Η διατροφική συμβολή του κριθαριού Πώς να εντάξετε το κριθάρι στα γεύματά σας;
Οι άνθρωποι που θέλουν να διατηρήσουν καλή υγεία και να αποφύγουν διάφορες μη μεταδοτικές ασθένειες θα πρέπει να προσθέτουν στην καθημερινή τους διατροφή φρούτα, λαχανικά και τροφές που περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Ανάμεσά τους και το κριθάρι . Μάθετε για τη διατροφική του συμβολή , τις παθολογίες που βοηθά στην πρόληψη και τον καλύτερο τρόπο για να το ενσωματώσετε στα γεύματά σας .
Τι είναι το κριθάρι και σε τι χρησιμεύει;
Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό μεγάλης θρεπτικής αξίας , γνωστό για τον πλούτο του σε βιταμίνες και μέταλλα. Αυτός ο κόκκος παρουσιάζεται ως ιδανικό υποκατάστατο του ρυζιού, προσφέροντας μια υγιεινή εναλλακτική στη διατροφή. Η δομή του περιλαμβάνει μια δεσμευμένη ρίζα και ένα κοίλο μίσχο, το οποίο χωρίζεται σε μεσογονάτια, επιτρέποντάς του να προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες ανάπτυξης.
Με καταγωγή από την Ασία και την Αιθιοπία, το κριθάρι υπήρξε βασική τροφή των αρχαίων πολιτισμών όπως οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Κινέζοι. Η καλλιέργειά του υπήρξε θεμελιώδης για την οικονομία σε όλη την ιστορία και σήμερα κατατάσσεται ως το τέταρτο σε παραγωγή δημητριακών παγκοσμίως, μετά το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι. Η ευελιξία του το καθιστά απαραίτητο τρόφιμο σε πολλούς πολιτισμούς.
Σήμερα, το κριθάρι φυτεύεται κυρίως την άνοιξη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αν και σε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου φυτεύεται το φθινόπωρο. Αυτό το φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και προσαρμόζεται καλά σε ξηρά εδάφη, με νέες ποικιλίες που ανέχονται την αλατότητα, επιτρέποντάς του να καλλιεργηθεί σε παράκτιες περιοχές.
Εκτός από τους κόκκους του, χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα όπως σανός και άχυρο, με πιο συνηθισμένη χρήση του στην παραγωγή ουίσκι και μπύρας.
Ποια είναι τα οφέλη που φέρνει στον οργανισμό;
Το κριθάρι προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ειδικά στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων. Η κατανάλωσή του με τη μορφή σούπας γάλακτος ή ζωμού κρέατος μπορεί να καταπολεμήσει την ανικανότητα και τη σεξουαλική αδυναμία, παρέχοντας μια αξιοσημείωτη ώθηση σε μόλις μία εβδομάδα.
Επιπλέον, το βρασμένο και φιλτραρισμένο παρασκεύασμά του, σε συνδυασμό με μέλι, έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από ασθένειες των πνευμόνων , καθώς και για τον μετριασμό συμπτωμάτων όπως νευρικός εμετός, πονοκεφάλους και φλεγμονές του λαιμού.
Ένα άλλο όφελος του κριθαριού είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει από σωματικούς πόνους , και νευρικούς . Επίσης, η εφαρμογή κριθαριού βρασμένου σε καυτό ξύδι στις πληγείσες περιοχές μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση για προβλήματα όπως η στηθάγχη και η ουρική αρθρίτιδα.
Η διατροφική συμβολή του κριθαριού
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά σε αυτό το νόστιμο φυσικό φαγητό είναι οι εξής:
Διατροφικές ιδιότητες (ανά 100 g)
Νερό 10,09 g
Ενέργεια 352 kcal
Πρωτεΐνη 9,91 g
Λιπίδια (λίπος) 1,16 g
Τέφρα 1,11 g
Υδατάνθρακες 77,72
g
Σάκχαρα, ολικό 0,80 g
Ασβέστιο 29 mg
Σίδηρος 2,50 mg Σόδιο 2,5
mg 1,1 mg ανθρακικό νάτριο 79 mg 2,13 mg Μαγγάνιο 1,322 mg Βιταμίνη Β 6 0,260 mg Βιταμίνη Α 22 IU Βιταμίνη Ε 0,02 mg Βιταμίνη Κ 2,2 mcg.
Πώς να εντάξετε το κριθάρι στα γεύματά σας;
Το κριθάρι μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα καθημερινά γεύματα χρησιμοποιώντας το ως βάση για σαλάτες, αντικαθιστώντας το ρύζι σε μαγειρευτά ή σούπες ή ακόμα και προσθέτοντάς το σε smoothies για να αυξήσετε τη θρεπτική του αξία. Μπορεί επίσης να μαγειρευτεί ως ζεστό δημητριακό πρωινού, να αναμιχθεί με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ψωμιού και μπισκότων, παρέχοντας μοναδική γεύση και οφέλη για την υγεία.