Το αρχαίο φυτό που προστατεύει το συκώτι, βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην ανακούφιση από τους ρευματισμούς

Το αρχαίο φυτό που προστατεύει το συκώτι, βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην ανακούφιση από τους ρευματισμούς

Αυτές είναι οι ασθένειες που η κατανάλωση αψιθιάς

και η διατροφική συνεισφορά της στον οργανισμό συμβάλλουν στην πρόληψη.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν καταναλώσετε αψιθιά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια έκθεση στον ιστότοπό του που συμβουλεύει τους ανθρώπους να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή για να αποφύγουν χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις και να προωθήσουν τη γνωστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αυτό, οι ειδικοί στη διατροφή συνιστούν την ενσωμάτωση τροφών με βιταμίνες , μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή διατήρηση του σώματος, όπως η αψιθιά , στα καθημερινά γεύματα .

Τι είναι η αψιθιά και σε τι χρησιμοποιείται;
H αψιθιά είναι ένα φυτό που βρίσκεται στις δυτικές περιοχές της Ασίας και της νότιας Ευρώπης . Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η προέλευσή του ανάγεται στη Συρία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του στον πολιτισμό και τη γαστρονομία αυτών των περιοχών. Η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά κλίματα του επέτρεψε να καλλιεργηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αυτό το ποώδες φυτό χαρακτηρίζεται από τον όρθιο και εύρωστο βλαστό του, ο οποίος διακλαδίζεται σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Τα φύλλα του είναι ένα διακριτικό γκριζωπό πράσινο και τα άνθη, που μπορεί να είναι λευκά ή μπλε, προσθέτουν μια πινελιά ομορφιάς στη δομή του, ενώ οι σπόροι , επίπεδοι και σκούρο χρώμα, είναι γνωστοί για το άρωμα και την πικάντικη γεύση τους.

Το αψιθιά εκτιμάται  για τις φαρμακευτικές της  ιδιότητες . Περιέχει μια ποικιλία από ευεργετικές ενώσεις, όπως αιθέρια έλαια, γλυκοσιδικές σαπωνίνες, νιγκελόνη και αλκαλοειδή, που συμβάλλουν στη δημοτικότητά του στη βοτανοθεραπεία.

Ο πλούτος της σε θρεπτικά συστατικά και η ευελιξία της καθιστούν αυτό το φυτό εξέχον στοιχείο στη φυτική παράδοση των περιοχών όπου καλλιεργείται.

Ποια είναι τα οφέλη του αψέντι;
Η αψιθιά, γνωστή για τις διεγερτικές και εμμηναγωγικές της ιδιότητες , είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά τον θηλασμό. Η ικανότητά του να προωθεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος το καθιστά φυσική επιλογή για τις μητέρες.

Επιπλέον, η χρήση του σε αφεψήματα βοτάνων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορες πεπτικές παθήσεις , όπως προβλήματα στο πάγκρεας και ίκτερο, χάρη στην περιεκτικότητά του σε θυμοκινόνη, η οποία δρα ως ισχυρό χολερετικό, προάγοντας την υγεία του ήπατος και την πέψη.

Επιπλέον, η αψιθιά έχει επίσης θετική επίδραση στο ουροποιητικό και το ρευματικό σύστημα. Η ικανότητά του να διεγείρει την έκκριση ουρικού οξέος το καθιστά χρήσιμο στη θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με τη συσσώρευση αυτής της ένωσης στον οργανισμό.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν το καταναλώσετε
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση αυτού του φυτού, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε μελανίνη μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει ναυτία και έμετο.

www.cronista.com

foto: www.freepik.com

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.,

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!,

Διαβάστε ακόμα