Για το σιρόπι
350 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
250 γρ. νερό, βραστό
1 στικ κανέλας
50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για την πορτοκαλόπιτα
225 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 αυγά, μεσαία (100 γρ.)
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. σπορέλαιο, + έξτρα για το ταψί
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 βανιλίνη
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
αλεύρι γ.ό.χ., για το ταψί
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIP
Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
Για το σιρόπι
Η φριτέζα αέρος που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη συνταγή έχει ορθογώνιο κάδο και έχει χωρητικότητα 8 λίτρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το νερό, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει ελαφρώς η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το στικ κανέλας, τον χυμό και τις φλούδες πορτοκαλιού, ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την πορτοκαλόπιτα
Αλείφουμε με σπορέλαιο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψάκι μιας χρήσεως διαστάσεων 26×19 εκ., και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το γιαούρτι, τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
Τοποθετούμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας το ένα πάνω στο άλλο, τα τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Ανοίγουμε τα φύλλα με τα χέρια μας για να ξεκολλήσουν και τα ρίχνουμε σε 5 δόσεις στο μπολ ανακατεύοντας κάθε φορά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε προσεκτικά με τη σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το ταψί στον κάδο της φριτέζας και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 150°C.
Βγάζουμε το ταψί από τον κάδο και περιχύνουμε κατευθείαν την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να κρυώσει η πορτοκαλόπιτα και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.