ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΖΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ!

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΖΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ!

Όταν πρόκειται να παραμείνουμε υγιείς, συχνά μας λένε να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, να ασκούμαστε τακτικά και να κοιμόμαστε αρκετά. Αν και αυτές οι συνήθειες είναι σίγουρα σημαντικές, υπάρχει μια άλλη απλή τροφή που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία: το γιαούρτι.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μόλις 2 γιαουρτιών την εβδομάδα μπορεί να μας προστατεύσει από μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η εν λόγω ασθένεια είναι η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρταση επηρεάζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για πάνω από 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Λοιπόν, γιατί το γιαούρτι είναι φάρμακο μακροζωίας; Η απάντηση βρίσκεται στο μοναδικό διατροφικό του προφίλ. Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και καλίου, τα οποία είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων, όπως ο Lactobacillus acidophilus και το Bifidobacterium bifidum, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να προάγουν την υγεία και του πεπτικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά γιαούρτι είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αύξηση βάρους σε μια περίοδο 3 ετών, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση.

 Ένας λόγος που το γιαούρτι δρα σαν φάρμακο υγείας είναι ότι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πεπτίδια, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στα αιμοφόρα αγγεία, βοηθώντας στη χαλάρωση και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου μας, το οποίο συνδέεται με μια σειρά από αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Φυσικά, δεν είναι όλα τα γιαούρτια το ίδιο. Για να αποκομίσετε τα οφέλη, αναζητήστε γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ζωντανές καλλιέργειες ευεργετικών βακτηρίων. Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και  πιο παχιά, πιο κρεμώδη υφή και μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Έχει αξιοσημείωτες αντικαρκινικές ιδιότητες, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών.

Τα προβιοτικά του, όπως το Lactobacillus acidophilus και το Bifidobacterium bifidum, έχει βρεθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προκαλούν απόπτωση (κυτταρικό θάνατο). Επιπλέον, η πρωτεΐνη και το ασβέστιο στο γιαούρτι έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ενεργοποίηση των καρκινογόνων ουσιών και καταστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίστηκε με 30% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε έναν πληθυσμό άνω των 40.000 ανθρώπων. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες γιαουρτιού είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των αντικαρκινικών επιδράσεων του γιαουρτιού, τα στοιχεία που υπάρχουν εώς σήμερα μας δείχνουν ότι το γιαούρτι μας στηλώνει με υγεία.

Διαβάστε ακόμα