ΤΡΩΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙΣ ΛΙΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ

Μελιτζάνα: Το υποτιμημένο superfood για υγεία και αδυνάτισμα

Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα λαχανικά της ελληνικής κουζίνας. Πέρα από τη γεύση της, που αγαπιέται από πολλούς, κρύβει μέσα της μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό, την καρδιά, το έντερο αλλά και τη σιλουέτα. Όποιος τη θεωρεί απλώς «μαγειρικό συνοδευτικό», μάλλον δεν γνωρίζει τις ιδιότητές της.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η μοβ φλούδα της μελιτζάνας περιέχει ανθοκυανίνες – ουσίες που έχουν μελετηθεί για την αντιοξειδωτική τους δράση. Συγκεκριμένα, η νασουνίνη που υπάρχει στη φλούδα της μελιτζάνας έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξείδωση και βοηθά στην αποβολή τοξινών. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση μελιτζάνας μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό.

Καρδιοπροστατευτική δράση

Οι φυτικές ίνες της μελιτζάνας, σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή που περιέχει, συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL). Αυτό βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντάκι έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν τακτικά μελιτζάνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Υποστήριξη πεπτικού και εντέρου

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της πέψης. Παράλληλα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, βοηθά στην αποβολή περιττών ουσιών και τοξινών από το σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Ιδανική για δίαιτα

Η μελιτζάνα είναι φτωχή σε θερμίδες αλλά πλούσια σε όγκο και φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι χορταίνει χωρίς να επιβαρύνει θερμιδικά. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης μελιτζάνας έχει περίπου 35 θερμίδες. Επίσης, βοηθά στον γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων. Έτσι, είναι κατάλληλη και για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η μελιτζάνα περιέχει χλωρογενικό οξύ, μια ουσία με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Purdue, αυτή η ένωση ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τη φλεγμονή σε χρόνιες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Πώς να την καταναλώσεις υγιεινά

Για να αξιοποιήσεις τα οφέλη της, απέφυγε το τηγάνισμα. Ψήσε την στο φούρνο, στον ατμό ή στη σχάρα. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες, πουρέδες, σούπες, ακόμα και σε light εκδοχές μουσακά. Μια απλή και υγιεινή πρόταση είναι η μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά και πλιγούρι.

Προσοχή: περιέχει σολανίνη

Όπως και η πατάτα, η μελιτζάνα περιέχει μια ουσία που λέγεται σολανίνη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει το στομάχι. Το καλό μαγείρεμα μειώνει δραστικά τη συγκέντρωση αυτής της ουσίας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×