Πεπόνι: Από ποιες παθήσεις προστατεύει + συνταγή παγωτό με πεπόνι
Το πεπόνι δεν είναι απλώς ένα γλυκό και δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο. Είναι και ένα ισχυρό σύμμαχος για την υγεία. Πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, κάλιο και φυτικές ίνες, προσφέρει ενυδάτωση και υποστήριξη σε πολλαπλά συστήματα του οργανισμού.
Οφέλη:
-
Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (χάρη στο κάλιο)
-
Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου
-
Προστατεύει την επιδερμίδα από την οξείδωση (λόγω της βιταμίνης C)
-
Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που ενισχύουν την υγεία των ματιών
-
Μειώνει τη φλεγμονή, κάτι που είναι σημαντικό για τις αρθρώσεις και το ανοσοποιητικό
Σύμφωνα με την Mayo Clinic
, η κατανάλωση φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στην αποφυγή αφυδάτωσης και προσφέρει σημαντική υποστήριξη σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή με αυξημένο οξειδωτικό στρες.
Συνταγή: Παγωτό με πεπόνι χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
-
2 φλιτζάνια ώριμο πεπόνι (καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους)
-
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
-
1-2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
-
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
-
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Βάζεις το πεπόνι στην κατάψυξη για 2 ώρες μέχρι να παγώσει.
-
Το χτυπάς στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνει κρέμα.
-
Το σερβίρεις αμέσως σαν soft παγωτό ή το μεταφέρεις σε δοχείο και το καταψύχεις για 1-2 ώρες για πιο συμπαγή υφή.