Βρέθηκε ότι τα ταμπόν περιέχουν μόλυβδο, αρσενικό και πλαστικά

Βρέθηκε ότι τα ταμπόν περιέχουν μόλυβδο, αρσενικό και πλαστικά

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ταμπόν, επιθέματα και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως κάθε μήνα. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα ταμπόν μπορεί να περιέχουν ορισμένες δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα που συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Τούτου λεχθέντος, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν στην υγεία μας τα ταμπόν που περιέχουν τέτοιες ουσίες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη , οι ερευνητές βρήκαν «μετρήσιμες συγκεντρώσεις» 16 διαφορετικών βαρέων μετάλλων σε 14 διαφορετικές οργανικές και μη οργανικές μάρκες ταμπόν. Αυτό περιελάμβανε τοξικά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο. Τα υψηλότερα επίπεδα μετάλλων που βρέθηκαν ήταν το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.

Η μελέτη αναφέρει ότι:

Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες σε μη οργανικά ταμπόν, ενώ το αρσενικό ήταν υψηλότερο σε οργανικά ταμπόν, με καμία κατηγορία να μην παρουσιάζει «σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσότερων μετάλλων.

Αν και τα επίπεδα που βρήκαν οι ερευνητές ήταν μικρά, η παρατεταμένη έκθεση σε οποιαδήποτε ποσότητα μολύβδου «αυξάνει τους κινδύνους ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών, καρδιαγγειακών ή νεφρικών παθήσεων», σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος .

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως βρίσκονται στο μικροσκόπιο για πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Στο παρελθόν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένων των ταμπόν, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες όπως υπερφθοροαλκυλ και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), πλαστικοποιητές (ή φθαλικές ενώσεις) και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).

Τέτοιες χημικές ομάδες εκπέμπονται ως αέρια ή αρώματα από καταναλωτικά προϊόντα όπως αρωματικά βοηθήματα εμμήνου ρύσεως. Αυτές οι χημικές ομάδες μπορεί να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος , δυνητικά διαταράσσοντας τη ρύθμιση του μεταβολισμού, τη σεξουαλική ανάπτυξη, τη διάθεση, το σάκχαρο του αίματος και πολλά άλλα.

Μερικά από τα μέταλλα που βρίσκονται στα ταμπόν – όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος – είναι ασφαλή σε χαμηλές ποσότητες, αλλά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις ενδοκρινικές λειτουργίες ενός ατόμου εάν συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.

Μπορούν οι τοξικές ουσίες να απορροφηθούν στο σώμα;
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το εάν τα βαρέα μέταλλα μπορούν να διαρρεύσουν από τα ταμπόν στο σώμα. Δεν έχουν υπάρξει οριστικές μελέτες (ακόμα) σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των ταμπόν στην υγεία και το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να καταλάβουν εάν τα μέταλλα και τα πλαστικά μπορούν να διαρρεύσουν από το ταμπόν στο σώμα.

Ένας εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, που ρυθμίζει τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως όπως τα ταμπόν , είπε στο CNN :

Η μελέτη δεν μπόρεσε επίσης να προσδιορίσει εάν οποιοδήποτε μέταλλο, ακόμη και αν απελευθερωθεί στο σώμα, μπορεί να απορροφηθεί στην κολπική επένδυση και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος.

Πώς τα μέταλλα και τα χημικά μπαίνουν στα ταμπόν
Πώς, λοιπόν, ανιχνεύσιμα επίπεδα μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών εισέρχονται στα ταμπόν; Η απάντηση βρίσκεται στο χώμα και το νερό.

Τα περισσότερα ταμπόν είναι φτιαγμένα από βαμβάκι ή από μείγμα βαμβακιού-ρεγιόν. Το Rayon είναι μια ημι-συνθετική ίνα κατασκευασμένη από ξυλοπολτό.

Όλα αυτά τα υλικά είναι κατασκευασμένα από φυτά, τα οποία απορροφούν εύκολα μέταλλα όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι φυσικά στοιχεία και μέταλλα που βρίσκονται στο έδαφος, το νερό, τον αέρα και τον φλοιό της γης.

Το έδαφος και το νερό πολλών μερών του κόσμου είναι επίσης πολύ μολυσμένα με χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας πλαστικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Το PFAS και άλλες χημικές ουσίες εισέρχονται στο έδαφος, τον αέρα και τα υπόγεια ύδατα από καταναλωτικά προϊόντα που απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, ανθρώπινα απόβλητα και υποπροϊόντα από εργοστάσια παραγωγής φθοριοχημικών.

Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντ ‘αυτού;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το PFAS και άλλες τοξικές χημικές ουσίες έχουν επίσης βρεθεί σε επιθέματα περιόδου και εσώρουχα περιόδου, η μέση καταναλώτρια με εμμηνόρροια μπορεί να αναζητήσει άλλες επιλογές.

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, τα οποία είναι μικρά, εύκαμπτα κύπελλα που εισάγονται στον κολπικό σωλήνα για τη συλλογή του αίματος της περιόδου, ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν PFAS, γεγονός που τα καθιστά μια ασφαλή εναλλακτική λύση για τα ταμπόν ή τις σερβιέτες.

Είναι κατασκευασμένα από υλικά ιατρικής ποιότητας, όπως σιλικόνη, φυσικό καουτσούκ, θερμοπλαστικά ελαστομερή ή λάτεξ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τα υλικά που υποβαθμίζονται ή εκπλένονται στο σώμα σας. Επιπλέον, μπορούν να κρατήσουν έως και τρεις φορές περισσότερο υγρό από ένα κανονικό ταμπόν.

Όχι μόνο τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι σημαντικά πιο βιώσιμα από άλλα προϊόντα περιόδου (τα επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα μπορούν να διαρκέσουν χρόνια), αλλά μπορεί επίσης να μειώσουν την έκθεσή σας στις τοξικές χημικές ουσίες και τα μέταλλα που βρίσκονται στα ταμπόν. Μερικά άλλα πλεονεκτήματα των εμμηνορροϊκών κυπέλλων σε σχέση με τα ταμπόν ή τα επιθέματα εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνουν:

Μειωμένη οσμή
Μην ανησυχείτε για διαρροή – Μπορείτε να φοράτε με ασφάλεια το κύπελλο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους προτού χρειαστεί να το αλλάξετε ή να ανησυχείτε για διαρροή, καθώς τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως περιέχουν περισσότερα υγρά από τα ταμπόν
Αποτελεσματικότητα κόστους – Τα ταμπόν και τα μαξιλαράκια κοστίζουν κατά μέσο όρο 50-150 ευρώ ετησίως. Ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως 10 χρόνια, ανάλογα με τη μάρκα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό εξοικονόμησης χρημάτων.
Περιβαλλοντική βιωσιμότητα – Τα ταμπόν και τα μαξιλαράκια καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου τα πλαστικά χρειάζονται χρόνια για να υποβαθμιστούν και μπορεί να καταλήξουν να ξεπλύνουν στο έδαφος.
Χαμηλότερος κίνδυνος συνδρόμου τοξικού σοκ – Όχι μόνο τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι κατασκευασμένα από ασφαλέστερα υλικά από άλλα προϊόντα περιόδου, αλλά μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου τοξικού σοκ επειδή συλλέγουν αντί να απορροφούν αίμα. Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκύψει από ακατάλληλη χρήση ταμπόν.

www.intimina.com

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Το τρικ μου για τη σαλάτα: Πώς αξιοποιώ σωστά αυτή τη μία κ.σ. ελαιόλαδο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr