
Φακές: Ερευνητές ανακαλύπτουν νέο σημαντικό όφελος για την υγεία
Νέα μελέτη δείχνει ότι ο φλοιός της φακής
μπορεί να βοηθήσει στην ελκώδη κολίτιδα, στην γνωστική εξασθένηση στην κατάθλιψη και στο άγχος.
Νέα μελέτη δείχνει ότι ο φλοιός της φακής μπορεί να βοηθήσει στην ελκώδη κολίτιδα, στην γνωστική εξασθένηση στην κατάθλιψη και στο άγχος.
Είναι γνωστό ότι οι φακές είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση φακών προάγει την καλή υγεία και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης , η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Τώρα ερευνητές δίνουν μία νέα διάσταση στα θρεπτικά οφέλη της φακής όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας και της κατάθλιψης και τους άγχους.
Η ελκώδης κολίτιδα (UC) έχει γίνει μια παγκόσμια επιβάρυνση για την υγεία, με περίπου 5 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως το 2023. Αναδυόμενα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι περιφερικοί φλεγμονώδεις παράγοντες σε ασθενείς με ΙΦΝΕ προάγουν επίσης την ανάπτυξη διαφόρων διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Τα φάρμακα που υπάρχουν έχουν συχνά παρενέργειες και περιορισμένη αποτελεσματικότητα, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για θεραπεία με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση foods αξιολόγησε τις επιδράσεις των διαλυτών διαιτητικών ινών από το φλοιό φακής (SDFs) στην ελκώδη κολίτιδα και στο σχετικό άγχος και κατάθλιψη σε ποντίκια. O φλοιός φακής αποτελείται από 60-90% διαιτητικές ίνες, 3% τέφρα, 2-8% πρωτεΐνη και 1-3% λιπίδια, καθιστώντας τα μια πλούσια πηγή πρεβιοτικών. Τα βασικά συστατικά των διαιτητικών ινών περιλαμβάνουν την πηκτίνη, την κυτταρίνη, τις μαννάνες και τις ξυλάνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι o φλοιός της φακής μείωσε σημαντικά τις συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος, τη βλάβη του εντερικού φραγμού και τη φλεγμονή τόσο στο έντερο όσο και στον εγκέφαλο.
Επίσης διαπιστώθηκε βελτίωση των γνωστικών ελλειμμάτων, αναστροφή της απώλειας βάρους, και αποκατάσταση του μήκους του παχέος εντέρου και της δομής του ιστού.
Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι ρυθμίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου μειώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια (π.χ. Bacteroides , Escherichia ) και αυξάνοντας τα ωφέλιμα είδη (π.χ. Akkermansia , Helicobacter ). Η μεταβολομική ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι άλλαξε τον μεταβολισμό του εγκεφάλου και πως τα ωφέλιμα βακτήρια συσχετίστηκαν αρνητικά με τους φλεγμονώδεις δείκτες και τους σφιγγολιπιδικούς μεταβολίτες, ενώ τα επιβλαβή βακτήρια έδειξαν θετικές συσχετίσεις.
Αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέες γνώσεις για τον μηχανισμό με τον οποίο οι διαλυτές διαιτητικές ίνες διατηρούν την ισορροπία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και υπογραμμίζουν το πιθανό όφελος των διαλυτών διαιτητικών ινών στο φλοιό φακής τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της κολίτιδας και των νευροψυχιατρικών επιπλοκών της.
cibum.gr
Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.
foto: www.freepik.com
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)