Πρωτεϊνη: Γιατί η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά
Πρόκειται για μια έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ
Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση μπορεί να επιφέρει καρδιολογικά προβλήματα. Ειδικότερα, φαίνεται πως εάν περισσότερο από 22% των ημερήσιων συνολικών θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνη, αυξάνεται ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης.
Πρόκειται για μια έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.
Οι ειδικοί λένε ότι η καθημερινή λήψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας, αλλά τονίζουν ότι μέρος αυτής της πρωτεΐνης πρέπει να προέρχεται από φυτικά
τρόφιμα.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε ανθρώπους (με συνολικά 23 συμμετέχοντες), αλλά και σε ποντίκια.
Όσον αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικά διατροφικά “μοτίβα”, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν δύο υγρά γεύματα – ένα με κανονική ποσότητα πρωτεΐνης και ένα με υψηλή περιεκτικότητα– με διαφορά περίπου μίας έως δύο εβδομάδων.
Η πρώτη δοκιμή περιλάμβανε 14 συμμετέχοντες. Το τυπικό γεύμα αποτελούνταν από 10% της ενέργειας από πρωτεΐνη, 17% από λίπος και 73% από υδατάνθρακες. Το γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες αποτελούνταν από 50% των θερμίδων από πρωτεΐνη, 17% λίπος και 33% υδατάνθρακες.
Η δεύτερη περιλάμβανε εννέα συμμετέχοντες και σχεδιάστηκε για να μιμείται πιο πολύ την καθημερινότητα. Το τυπικό γεύμα ήταν αντιπροσωπευτικό της μέσης πρόσληψης πρωτεΐνης ενός ατόμου και αποτελούνταν από 15% των θερμίδων από πρωτεΐνη, 35% λίπος και 50% ως υδατάνθρακες. Το γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αποτελούνταν από 22% πρωτεΐνη, 30% λίπος και 48% υδατάνθρακες.
Η λευκίνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών από τη διατροφή μας, συγκεκριμένα η πρόσληψη άνω των 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά γεύμα ή το 22% των ημερήσιων ενεργειακών απαιτήσεων, οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα λευκίνης.
Το δεύτερο μέρος της μελέτης αφορούσε ποντίκια. Οι ερευνητές δημιούργησαν αρχικά δίαιτες για τα ποντίκια με διαβαθμισμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μιμείται τη μέση (15%) και υψηλή (22%) πρόσληψη πρωτεΐνης για έναν τυπικό ενήλικα που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανέφεραν παρόμοια αποτελέσματα με τις ανθρώπινες μελέτες.
“Οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι πολύ δημοφιλείς στο κοινό, ακολουθούνται για απώλεια βάρους, στο bodybuilding και γενικά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για πολλά χρόνια, αναφορές στον ερευνητικό κόσμο έδειξαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά κανείς δεν ήξερε γιατί”, δήλωσε ο Δρ Babak Razani, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. “Τώρα, στην τρέχουσα μελέτη, εντοπίζουμε τους λόγους για τους οποίους οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι επικίνδυνες για τις αρτηρίες της καρδιάς μας”, σημειώνουν οι ερευνητές που εντόπισαν για πρώτη φορά, τον ρόλο της λευκίνης στην αύξηση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης.
Η αθηροσκλήρωση είναι συχνή βλάβη η οποία προοδευτικά δημιουργείται, όταν τα τοιχώματα των αρτηριών και των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού αρχίζουν να υφίστανται βλάβες. Αυτές οι βλάβες με αργό ρυθμό προκαλούν τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στην εσωτερική πλευρά, κυρίως των αρτηριών. Αυτή η προοδευτικά αρνητική εξέλιξη θα οδηγήσει στην εμφάνιση τόσο καρδιακών εμφραγμάτων, όσο και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, επικίνδυνων για τη ζωή. Τα συμπτώματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται, όταν η αρτηρία ή τα αγγεία έχουν ήδη στενέψει και πιθανά να έχουν δημιουργηθεί θρόμβοι.
Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.
Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.