ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ
Η διατροφή των Ιαπώνων έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία σου, χαρίζοντας προστασία από ασθένειες αλλά και μακροζωία.
Όπως ακριβώς και η μεσογειακή, η ιαπωνική διατροφή υπόσχεται μακροζωία. Άλλωστε, η Οκινάουα μαζί με την Ικαρία ανήκουν στις περιοχές με τους πλέον αιωνόβιους κατοίκους, οι οποίες είναι γνωστές και ως Μπλε Ζώνες. Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είναι μια εξαιρετικά ισορροπημένη διατροφή, αφού περιλαμβάνει ψάρι, λαχανικά και πολλά προϊόντα σόγιας, ενώ είναι πολύ φτωχή σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα και γαλακτοκομικά.
Επιπλέον, η ιαπωνική διατροφή περιλαμβάνει ελάχιστη ζάχαρη και είναι εξαιρετικά θρεπτική και ταυτόχρονα χαμηλή σε θερμίδες, καθιστώντας τους Ιάπωνες ένας από τους μακροβιότερους και πιο υγιείς λαούς στον κόσμο.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν τις ιαπωνικές διατροφικές συνήθειες –δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε ρύζι και λαχανικά, με μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος και σόγιας, και ελάχιστα γαλακτοκομικά και φρούτα– είχαν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθώς η διατροφή των Ιαπώνων είναι παραδοσιακά πλούσια σε προϊόντα σόγιας και ψάρια, και αυτό μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι Ιάπωνες έχουν επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Τι χαρακτηρίζει τη διατροφή των Ιαπώνων;
Το νησί της Οκινάουα στην Ιαπωνία έχει τον υψηλότερο αριθμό εκατοντάχρονων στον κόσμο, καθώς και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως π.χ. διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα και Αλτσχάιμερ. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στη διατροφή τους, η οποία είναι χαμηλή σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά αλλά υψηλή σε φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, που βρίσκονται σε διάφορα χρωματιστά λαχανικά. Η διατροφή τους περιλαμβάνει επίσης φυτοοιστρογόνα, που μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η διατροφή των Ιαπώνων προστατεύει από την άνοια και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα της σε πολυφαινόλες, ακόρεστα λίπη και φυτοθρεπτικά συστατικά, που ωφελούν τον οργανισμό χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.
Οι συνήθειες των Ιαπώνων στο τραπέζι
Μπορεί η ιαπωνική διατροφή να είναι πλούσια σε υγιεινές τροφές, αλλά μεγάλο ρόλο στα οφέλη για την υγεία παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η συνήθεια των Ιαπώνων να τρώνε σύμφωνα με το «hara hachi bu», δηλαδή μέχρι το 80% του κορεσμού τους, που περνά από γενιά σε γενιά από πολύ μικρή ηλικία.
Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο οι Ιάπωνες σερβίρουν το φαγητό τους είναι καθοριστικός. Αντί να σερβίρουν σε ένα μεγάλο πιάτο, συχνά τρώνε από πολλά μικρά μπολ που περιέχουν διαφορετικές τροφές, όπως ρύζι, miso, λίγο ψάρι ή κρέας, αλλά και κάποια συνοδευτικά πιάτα που σερβίρονται στην μέση. Επιπλέον, οι Ιάπωνες πιστεύουν στην «επιλεκτική αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά τις λιχουδιές και τα σνακ, τα οποία απολαμβάνουν από καιρό σε καιρό, αλλά σε μικρότερες μερίδες.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)