
Χοιρινό με κυδώνια στο φούρνο
Ένα κλασικό σπιτικό γιορτινό πιάτο.Ευαγγελία ΦωτεινιάΧοιρινό με κυδώνια στο φούρνοΦωτό: Γιώργος ΔρακόπουλοςInfoΧρόνος Προετοιμασίας:15λΧρόνος Μαγειρέματος:120λΥλικάΓια 4-6 μερίδες1.000-1.200 γρ. χοιρινό (σπάλα ή μπούτι)4 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες2 μεγάλα κυδώνια κομμένα κυδωνάτα3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες3/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο1 κ.γ. βούτυρο1 ποτηράκι κρασίΛίγο δεντρολίβανοΛίγη ρίγανηΛίγο θυμάρι1 κ.γ. πετιμέζι ή μέλιΑλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΠλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε στη γάστρα ή σε ταψί. Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα κυδώνια, το σκόρδο, το μέλι ή το πετιμέζι, το κρασί, το λάδι το βούτυρο και λίγο νερό.Ανακατεύουμε καλά να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, καλύπτουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί και το σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο.Ψήνουμε το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 1-1½ ώρα. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγη ώρα ακόμα, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και να ροδίσει όμορφα το φαγητό.www.tovima.grΦωτό: Γιώργος Δρακόπουλος