Κατανόηση του υποθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Κατανόηση του υποθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα σημαντικό μέρος του σώματός σας. Έχει σχήμα πεταλούδας και μικρό. Βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κάτω λαιμού σας. Παράγει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο της ενέργειας, της ανάπτυξης και της ανάπτυξης. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε δύο κοινά προβλήματα. Αυτά είναι ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής) και ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής). Αυτό το ιστολόγιο εξηγεί αυτά τα προβλήματα και πώς να τα διαχειριστείτε για καλύτερη υγεία.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στον έλεγχο της ενέργειας, της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού παλμού και πολλά άλλα. Όταν δεν υπάρχουν αρκετές ορμόνες, το σώμα επιβραδύνεται.

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργά. Είναι επίσης δύσκολο να παρατηρηθούν στην αρχή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς (ATA), τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Το άτομο νιώθει αίσθημα κρύου μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ανθρώπινο όριο
Αίσθημα κούρασης όλη την ώρα
Ξηρό δέρμα
Δυσκοιλιότητα
Αλλαγές διάθεσης, όπως αίσθημα λύπης
Δυσκολία στη μνήμη πραγμάτων

Ο υποθυρεοειδισμός δεν θεραπεύεται. Αλλά αυτή η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί. Χωρίς θεραπεία, η Mayo Clinic δηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν έναν διευρυμένο θυρεοειδή (βρογχοκήλη), καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα με την τεκνοποίηση. Η έγκαιρη φροντίδα μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουν αυτά τα προβλήματα.

Αιτίες υποθυρεοειδισμού

Η πιο κοινή αιτία είναι η νόσος του Χασιμότο. Αυτή η ασθένεια κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή σας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

Βλάβες από ακτινοθεραπεία
Ορισμένα φάρμακα
Χαμηλά ή υψηλά επίπεδα ιωδίου
Προβλήματα με την υπόφυση (ένας μικρός αδένας στον εγκέφαλό σας)
Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλές ορμόνες. Αυτό κάνει το σώμα να λειτουργεί πιο γρήγορα από το κανονικό.

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK) αναφέρει ότι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να φαίνονται διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Μπορούν επίσης να φαίνονται διαφορετικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με άνοια και αλλαγές διάθεσης. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Απώλεια βάρους ή αλλαγές στην όρεξη
Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Αίσθημα άγχους ή δυσκολία στον ύπνο
Αδύναμοι μύες ή τρεμάμενα χέρια
Πεπτικά προβλήματα
Αίσθημα υπερβολικής ζέστης
Χωρίς θεραπεία, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, αδύναμα οστά ή προβλήματα με την τεκνοποίηση.

Αιτίες Υπερθυρεοειδισμού

Η νόσος του Grave είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τον θυρεοειδή και τα μάτια. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

Υπερδραστικές αναπτύξεις στον θυρεοειδή (όζοι του θυρεοειδούς)
Οίδημα ή ερεθισμός του θυρεοειδούς (θυρεοειδίτιδα)
Χαμηλά ή υψηλά επίπεδα ιωδίου
Ορισμένα φάρμακα
Προβλήματα της υπόφυσης
Διάγνωση διαταραχών του θυρεοειδούς

Οι γιατροί ελέγχουν για προβλήματα θυρεοειδούς με εξετάσεις αίματος. Αυτές οι εξετάσεις μετρούν την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) και άλλες σημαντικές ορμόνες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή σάρωση θυρεοειδούς. Αυτές οι εξετάσεις εξετάζουν προσεκτικά τον θυρεοειδή και μπορούν να ελέγξουν για καρκίνο.

Επιλογές θεραπείας

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς δεν θεραπεύονται. Υπάρχουν όμως επιλογές θεραπείας. Οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της υγείας σας.

Θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό

Αντικατάσταση θυρεοειδικών ορμονών: Για αυτήν τη θεραπεία υποκατάστασης χρησιμοποιούνται συνθετικές ορμόνες. Μπορεί να αποκαταστήσει και να εξισορροπήσει τα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών.
Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο: Αυτό συρρικνώνει τον θυρεοειδή αδένα.
Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρείται μέρος ή όλος ο θυρεοειδής.

Θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ορμονών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα συμπτώματα.
Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο: Αυτό βοηθά στη συρρίκνωση του θυρεοειδούς. Μειώνει επίσης την παραγωγή ορμονών.
Χειρουργική επέμβαση: Εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, ο θυρεοειδής μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί.

clinicas.org

foto: www.freepik.com

Διαβάστε ακόμα