ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ-ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΖΑ

ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ-ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΖΑ

Η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη είναι μια δημοφιλής και αποτελεσματική μέθοδος διατροφής που στόχο έχει την έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το αδυνάτισμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης  μετρά την ταχύτητα με την οποία τα σάκχαρα από τα τρόφιμα φθάνουν στο αίμα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δίαιτα κάνει τον μεταβολισμό και τρέχει. Είναι πολύ δυναμική και μόνο καλό κάνει στην υγεία. Εμείς προσφέρουμε εδώ πρότυπα διαιτολογίου και γνώσης θα πρέπει όμως να συνεργαστείτε με έναν καλό διαιτολόγο που θα δει την γενική σας κατάσταση θα καταλάβει τις ανάγκες σας και θα δημιουργήσει το διατροφικό σας σχήμα σύμφωνα με την χαρτογράφηση του οργανισμού σας.

Η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη βασίζεται στην ιδέα ότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα σιτηρά ολικής, λαμβάνονται πιο αργά στο αίμα, οδηγώντας σε μια σταθερή και προοδευτική αύξηση του σακχάρου . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταθερή παραγωγή ινσουλίνης  και προοδευτική, μειώνοντας την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Τα στοιχεία της δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη είναι πολλά και σημαντικά. Πρώτα και κύρια, η δίαιτα αυτή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία είναι ένα κρίσιμο σημείο για την υγεία. Η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για τον διαβήτη, την καρδιακή νόσο και τις νόσους του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της δίαιτας του γλυκαιμικού δείκτη είναι επίσης εντυπωσιακά. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για 12 εβδομάδες, είχαν μια μέση απώλεια βάρους της τάξης του 10% του αρχικού βάρους τους. Σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για 6 μήνες, είχαν μια μέση απώλεια βάρους της τάξης του 15% απο το αρχικό τους βάρος.

Ωστόσο,  να σημειωθεί ότι η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη δεν είναι για όλους. Τα άτομα με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβητής, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν από την έναρξη μιας δίαιτας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πόσο γρήγορα μπορείς να χάσεις κιλά;

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αρχική σου κατάσταση, η ηλικία σου, το στυλ ζωής σου και η σωματική σου δραστηριότητα. Ωστόσο, γενικά, μπορεί να περιμένεις να χάσεις 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα, αν ακολουθήσεις μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και κάνεις ρύθμιση σωματικής δραστηριότητας.

Η δίαιτα είναι αποτελεσματική και  μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην απόκτηση καλής υγείας με μακροζωία. Ωστόσο, είναι σημαντικό  να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από την έναρξη της. Με τη σωστή πληροφόρηση και τη δέσμευση, μπορείτε να επιτύχετε  στόχους που πάντα θέλατε και να έχετε παράλληλα την υγεία σας στα καλύτερα της.

Ποιά είναι τα φαγητά χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου:

Κρέας: Κοτόπουλο, μοσχάρι, άπαχο χοιρινό, ψάρι

 Ψάρια και θαλασσινά: Σολωμός, σαρδέλες, καλαμάρι

Λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, καρότο, φυλλώδη, λάχανο.

Σιτηρά: Ολικός σίτος, καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι

Φασόλι, φασόλια γίγαντες, φακές, ρεβίθια, μπάμιες.

Τυριά: Φέτα, γκούντα, μοτσιαρέλα

Αβγά: Ομελέτα, βραστά ή ποσέ ή φούρνου.

Φρούτα: Μήλο, αχλάδι, σταφύλι, εσπεριδοειδή

Γλυκά από φρούτα: Fruit salad, φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και κανέλα

Σοκολάτα: Σοκολάτα (70% κακάο ή περισσότερο)

Γλυκά από καρύδια: παστέλι αγνό με μέλι και ξηρούς καρπους: δίνει και ενέργεια.

Τσίζκεϊκ από γιαούρτι: Τσίζκέϊκ με γιαούρτι και φρούτα

Παγωτά από γιαούρτι: Παγωτό με γιαούρτι και φρούτα

 Γλυκά από σιρόπι: Σιρόπι από μέλι, σιρόπι από σόγια, σιρόπι αγαύης.

Συνήθεις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη:

Φρυγανιά με αβγά

Σούπα με λαχανικά και σιτηρά

 Πίτσα με κρέας, λαχανικά και φρούτα (όχι επεξεργασμένο κρέας)

 Γύρος με χοιρινό ή κοτόπουλο και λαχανικά χωρίς τηγανιτές πατάτες

Φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πρέπει να αποφεύγονται:

 Λευκό αλεύρι ,πίτες, μπουγάτσα και όλα τα σφολιατοειδή

 Ζάχαρη

 Γλυκά από σακχαρόζη

Κέικ και γλυκιά με βούτυρα.

Όλα τα τηγανητά φαγητά.

Όλα τα ενεργειακά ποτά

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ή έναν διατροφολόγο για να δημιουργήσεις έναν προσωπικό σχέδιο διατροφής.

Δείγμα διαιτολογίου 2 ημερών με φαγητά και συνδυασμούς τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη:

Ημέρα 1

* Πρωινό

Ομελέτα με σπανάκι και αβγά (γλυκαιμικός δείκτης: 10) + 1/2 μήλο (γλυκαιμικός δείκτης: 15) = γλυκαιμικός δείκτης: 25 )

Δεκατιανό: Αμύγδαλα που καίνε το λίπος της κοιλιάς  (γλυκαιμικός δείκτης: 20) + 1/2 κούπα σπανάκι (γλυκαιμικός δείκτης: 5) = γλυκαιμικός δείκτης: 25

* Μεσημεριανό : Στήθος κοτόπουλου με λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, κολοκύθι) και ολικός σίτος  = γλυκαιμικός δείκτης: 45

* Απογευματινό : Σνακ με αβγά και φέτα (γλυκαιμικός δείκτης: 10) + 1/2 κούπα φρούτο (γλυκαιμικός δείκτης: 15) = γλυκαιμικός δείκτης: 25

* Βραδινό:  τόνος σε κονσέρβα με νερό+ 1/4 κούπα ρύζι κατά προτίμηση αναποφλοίωτο = γλυκαιμικός δείκτης: 50

Ημέρα 2

* Πρωινό : Smoothie με γιαούρτι, μούρα, σπανάκι και αμύγδαλα  + 1/2 κούπα φέτα ψωμιού ολικής: (γλυκαιμικός δείκτης: 35)

* Δεκατιανό : Σνακ με φέτα και φρούτο (γλυκαιμικός δείκτης: 20) + 1/4 κούπα σπανάκι (γλυκαιμικός δείκτης: 5) = γλυκαιμικός δείκτης: 25

* Μεσημεριανό : Στήθος κοτόπουλο με λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, κολοκυθάκι δείκτης: 5). + 1/4 κούπα φασόλι (γλυκαιμικός δείκτης: 15) = γλυκαιμικός δείκτης: 45

* Απογευματινό : Σνακ με αβγά και φέτα (γλυκαιμικός δείκτης: 10) + 1/2 κούπα φρούτο (γλυκαιμικός δείκτης: 15) = γλυκαιμικός δείκτης: 15) = γλυκαιμικός δείκτης:25

 Ο στόχος είναι να διατηρείς τον γλυκαιμικό σου δείκτη κάτω από το 50 για κάθε γεύμα . Επίσης, είναι σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό και να κάνεις συχνά διάλειμμα για να βοηθήσεις την ισορροπία του ζαχάρου σου.

ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ. 

Λαμπερή επιδερμίδα: Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης. Έτσι αφαιρούνται οι  κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία προβλημάτων δέρματος, όπως η ακμή ή οι ρυτίδες και τα δερματικά εξογκώματα .

* Καθάρισμα της επιδερμίδας : Ο δείκτης διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, βοηθά στη μείωση της σμηγματογόνων σημείων και των φραγμένων πόρων. Η επιδερμίδα γίνεται λεία και φωτεινή. Ακτινοβολεί υγεία και ισορροπία.

* Μαύρισμα των μαλλιών : Βοηθά στη βελτίωση της υγείας και της εμφάνισης των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της απώλειας τους και της τριχόπτωσης καθώς και του επαναχρωματισμού των λευκών τριχών.

* Δίνει υαλουρονικό οξύ : Δίνει υαλουρονικό οξύ και συγκρατεί την πρόσληψη του στον οργανισμό. Το υαλουρονικό είναι ένα σημαντικό συστατικό της επιδερμίδας και των μαλλιών. Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και της ελαστικότητας του δέρματος καθώς δεν αφήνει τις ρυτίδες να γίνουν μόνιμες και σταθερές ενώ ταυτόχρονα το δέρμα έχει την λάμψη της ευτυχίας.

* Μειώνει τις ρυτίδες : Ο δείκτης διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες χωρίς ακριβά καλλυντικά ενώ βελτιώνει την βαθιά ελαστικότητα και επαναφορά του δέρματος λόγω της μειωμένης  οξείδωσης και της φλεγμονής.

Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο:

1. Βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης : Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει βρεθεί ότι βελτιώνει  τη μνήμη και τη συγκέντρωση σε άτομα με διαβήτη και σε υγιή άτομα.

2. Προστασία από νευροεκφυλιστική νόσο : Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει βρεθεί ότι προστατεύει από  νευροεκφυλιστική νόσο, όπως είναι το  Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

3. Βελτίωση της διάθεσης : Βρέθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση της κατάθλιψης.

4. Μείωση του στρες : Έχει βρεθεί ότι μειώνει το στρές και προκαλεί ευεξία και υγιή σκέψη με προοπτική.

5. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου :  Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής,  και της λεκτικής ικανότητας ή ευφράδειας αλλά και της κατανόησης.

6. Μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια : Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει βρεθεί ότι μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.

7. Βελτίωση της νευροπλαστικότητας : Βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός αποκτά άνεση στην ικανότητα του εγκεφάλου να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα ώστε να μην είναι τεμπέλης ενώ διαχειρίζεται και ανταποκρίνεται τις αλλαγές στις πληροφορίες με άνεση.

8. Προστασία από την οξείδωση :Προστατεύει από την οξείδωση, η οποία είναι η διαδικασία που προκαλεί ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη  έχει αυτά τα αποτελέσματα στον εγκέφαλο επειδή:

* Μειώνει την παραγωγή της ινσουλίνης και την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίοι είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη νευροεκφυλιστική νόσο.

* Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

* Μειώνει  την οξείδωση, η οποία είναι ο κύριος ενοχικός παράγοντας νευροεκφυλιστικής νόσου.

* Προσφέρει αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και την γρήγορη ελεύθερη σκέψη καθώς και το θετικό συναίσθημα.

Διαβάστε ακόμα