ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ – ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ – ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ

Κατακάθι καφέ: το αρχαίο μυστικό της Ελληνίδας γιαγιάς

Ελληνικός καφές.

Ο ελληνικός καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και της καθημερινότητας.

Πολλοί τον απολαμβάνουν για το άρωμα ή τη γεύση του, αλλά μόλις φτάσουν στο τέλος του φλιτζανιού, αφήνουν το κατακάθι  — ίσως από συνήθεια ή από φόβο. Κι όμως, αυτό που θεωρούσες “απόβλητο” μπορεί να κρύβει θησαυρούς για την υγεία σου!

Το κατακάθι από τον ελληνικό καφέ έχει τα περισσότερα και πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τις έρευνες που αφορούν τις μπλε ζώνες ο ελληνικός καφές είναι μια τις κύριες αιτίες μακροζωίας των Ικαριωτών.

Τι είναι όμως το κατακάθι;
Το κατακάθι του ελληνικού καφέ είναι το φυσικό “ίζημα” που μένει στον πάτο του φλιτζανιού μετά το βράσιμο. Περιέχει μικροσωματίδια καφέ και πολύτιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία δεν περνούν όλα στο υγρό μέρος.

Τα οφέλη από την κατανάλωση του κατακαθιού

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το κατακάθι περιέχει φαινολικές ενώσεις και χλωρογενικά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μάχη κατά των ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας την αντιγηραντική προστασία και μειώνοντας φλεγμονές.

Φυσική αποτοξίνωση
Η μικρή ποσότητα ινών που υπάρχει στο κατακάθι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τοξινών από το πεπτικό σύστημα.

Ενίσχυση του μεταβολισμού
Η καφεΐνη, έστω και σε ίχνη στο κατακάθι, μπορεί να προσφέρει μια ήπια τόνωση στον οργανισμό και να βοηθήσει στην καύση θερμίδων.

Φροντίδα του εντέρου
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ελαφριά απολεπιστική δράση του κατακαθιού ενισχύει την καλή κινητικότητα του εντέρου.

Δέρμα και ομορφιά
Αν δε θέλεις να το πιεις, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως φυσικό scrub στο πρόσωπο ή το σώμα, για απολέπιση και λάμψη.

Πώς να το καταναλώσεις με ασφάλεια
Δεν προτείνεται να πίνεις ολόκληρο το κατακάθι σε μεγάλες ποσότητες. Το μυστικό είναι να το ανακατέψεις ελαφρώς με τον καφέ ή με λίγο νερό στο τέλος και να πιείς μία ή δύο μικρές γουλιές. Αν το αφήσεις να κρυώσει πολύ, γίνεται πιο “βαρύ”, γι’ αυτό πιες το όσο είναι ακόμα ζεστό.

 Σημείωση: Αν έχεις ευαισθησία στο στομάχι, ξεκίνα με μικρή ποσότητα ή συμβουλέψου έναν γιατρό.

Οι άλλες χρήσεις του κατακαθιού

Μάσκα προσώπου με κατακάθι και μέλι

Καθαριστικό για μαγειρικά σκεύη

Αποσμητικό για το ψυγείο

Λίπασμα για τα φυτά

Μπορεί κάποτε να σου έλεγαν “μην πίνεις το κατακάθι, κάνει κακό!”, αλλά η επιστήμη σήμερα αναγνωρίζει ότι σε μικρές ποσότητες και με το σωστό τρόπο, όχι μόνο δεν είναι επιβλαβές, αλλά προσφέρει  μοναδικά οφέλη. Το κλειδί είναι η ισορροπία.

Διαβάστε ακόμα