ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ – 3 ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΓΛΥΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ – 3 ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΓΛΥΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ.

Κάθε Πάσχα το τσουρέκι έχει την τιμητική του. Το αγοράζουμε ή το φτιάχνουμε σε αφθονία και συνήθως μας περισσεύει. Μετά από λίγες μέρες, αρχίζει να ξεραίνεται και κανείς δεν θέλει να το φάει. Αντί να το πετάξεις, μπορείς να το μεταμορφώσεις σε γλυκά που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Το τσουρέκι έχει υπέροχη γεύση και άρωμα και είναι ιδανική βάση για πολλές συνταγές.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις τρεις απλές και γρήγορες ιδέες για να αξιοποιήσεις το τσουρέκι που περίσσεψε. Δεν χρειάζονται περίεργα υλικά ούτε πολύπλοκα βήματα. Μπορείς να φτιάξεις ένα γλυκό πρωινό ή ένα επιδόρπιο με υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι. Οι συνταγές είναι φιλικές και για αρχάριους και το αποτέλεσμα εγγυημένα γευστικό.

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ
Η πουτίγκα είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος να αξιοποιήσεις το τσουρέκι που έχει ξεραθεί. Θυμίζει γαλακτομπούρεκο αλλά είναι πολύ πιο εύκολη. Είναι ιδανική για πρωινό ή επιδόρπιο.

ΥΛΙΚΑ

6 φέτες τσουρέκι
2 αυγά
2 φλιτζάνια γάλα
4 κουταλιές ζάχαρη
λίγη κανέλα
προαιρετικά σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτύρωσε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Κόψε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και βάλε τα μέσα στο ταψί.

Σε ένα μπολ χτύπα τα αυγά με το γάλα και τη ζάχαρη. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και λίγη βανίλια ή ξύσμα λεμονιού. Ρίξε το μείγμα πάνω από το τσουρέκι και άφησέ το για 10 λεπτά να μουλιάσει.

Ψήσε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Πασπάλισε με λίγη κανέλα και σέρβιρε ζεστό ή κρύο.

ΓΛΥΚΑΚΙ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ
Αν θέλεις ένα δροσερό γλυκό ψυγείου χωρίς πολλά υλικά, αυτή η συνταγή είναι για σένα. Το τσουρέκι γίνεται βάση και από πάνω βάζεις μια απλή κρέμα που θυμίζει παγωτό.

ΥΛΙΚΑ

6 φέτες τσουρέκι
1 κουτί κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
ξύσμα λεμονιού ή βανίλια
προαιρετικά μαρμελάδα ή λιωμένη σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στρώσε τις φέτες τσουρεκιού σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Αν είναι πολύ ξερό, ράντισέ το με λίγο γάλα.

Σε ένα μπολ χτύπα την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει. Πρόσθεσε το ζαχαρούχο γάλα και το ξύσμα ή τη βανίλια και ανακάτεψε απαλά.

Ρίξε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και άπλωσέ την ομοιόμορφα. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγη μαρμελάδα από πάνω ή να ρίξεις λιωμένη σοκολάτα. Βάλε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες να σταθεροποιηθεί.

ΨΗΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Αν σου έχει μείνει λίγο τσουρέκι και θέλεις ένα γρήγορο πρωινό ή γλυκό σνακ, αυτή είναι η πιο εύκολη ιδέα. Θυμίζει γαλλικό τοστ αλλά γίνεται στον φούρνο και είναι πιο υγιεινό.

ΥΛΙΚΑ

4 φέτες τσουρέκι
λίγο βούτυρο
λίγο μέλι ή πετιμέζι
προαιρετικά κανέλα ή ξηροί καρποί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώσε τις φέτες τσουρεκιού σε λαδόκολλα και άλειψε τις με λίγο βούτυρο. Ψήσε για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βγάλε τις από τον φούρνο και ράντισέ τις με μέλι ή πετιμέζι. Αν θέλεις μπορείς να πασπαλίσεις με λίγη κανέλα ή ψιλοκομμένα καρύδια. Σερβίρεται ζεστό και είναι τέλειο συνοδευτικό για καφέ ή τσάι.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΙΣ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΑΘΕΙ
Αν δεν θέλεις να το μαγειρέψεις αμέσως, μπορείς να διατηρήσεις το τσουρέκι φρέσκο για περισσότερο χρόνο. Τύλιξέ το σε μεμβράνη και φύλαξέ το στο ψυγείο για 3 έως 4 ημέρες. Εναλλακτικά μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το βάλεις στην κατάψυξη. Όταν θελήσεις να το χρησιμοποιήσεις, το βγάζεις και το αφήνεις να ξεπαγώσει φυσικά ή το ψήνεις ελαφρώς στο φούρνο.

Το τσουρέκι που περίσσεψε από το Πάσχα δεν χρειάζεται να καταλήξει στα σκουπίδια. Με λίγη φαντασία και απλά υλικά μπορείς να το μετατρέψεις σε λαχταριστά γλυκά που θα δώσουν χαρά στο σπίτι. Από πουτίγκα και γλυκάκι ψυγείου μέχρι ένα απλό ψητό με μέλι, έχεις πολλές επιλογές για να αξιοποιήσεις κάθε φέτα. Αυτές οι συνταγές είναι εύκολες, γρήγορες και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις μαγειρικής. Είναι επίσης ιδανικές για να χρησιμοποιήσεις υλικά που ήδη έχεις και να αποφύγεις τη σπατάλη.

Η ελληνική κουζίνα μας διδάσκει πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Το ίδιο ισχύει και για το πασχαλινό τσουρέκι. Κράτησε αυτές τις ιδέες και θα ξέρεις πάντα τι να κάνεις όταν σου μείνει τσουρέκι στο ντουλάπι.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

foto: www.freepik.com

Διαβάστε ακόμα